KRVAVI NAPAD / Napadnuti književnik koji je brutalno izboden je na respiratoru. Ne može govoriti i bi mogao ostati bez oka

Živci u ruci su mu presječni i oštećena mu je jetra

13.8.2022.
20:50
VOYO logo

Književnik Salman Rushdie koji je u New Yorku nožem brutalno izboden uoči predavanja je na respiratoru. Njegov agent izjavio je da vijesti nisu dobre - slavni pisac ne može govoriti, a postoji bojazan da će ostati bez oka.

Tek što je slavni književnik stao na pozornicu, iz publike ga je zaskočio napadač i izbo u glavu vrt i torzo prije nego što su ga svladali posjetitelji i tamošnje osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je nadrealno. Nisam mogao vjerovati da se to događa. Činilo se kao da se sve događa usporeno. Pomislio sam - Što ja mogu učiniti? Što, osim vrištati?", kazao je David Johnson, svjedok.

Samo nekoliko sekundi kasnije, osiguranje je dotrčalo do pozornice. Ljudi su počeli izlaziti van i za tri minute uslijedila je objava za evakuaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko članova osoblja te ustanove i članovi publike obuzdali su napadača. Ubrzo nakon toga, policajac koji je bio u ustanovi priveo je osumnjičenika uz pomoć zamjenika šerifa okruga Chautauqua", objašnjava Charlie Savenor, svjedok.

U publici je bila liječnica koja je britanskom književniku indijskog porijekla odmah pružila pomoć prije nego što je helikopterom prebačen u bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija je trajala nekoliko sati. 75-godišnji Salman Rašdi je i dalje teško te je na respiratoru. Njegov je agent izjavio da će vjerojatno izgubiti jedno oko. Živci u ruci su mu presječni i oštećena mu je jetra.

Image
autor 'Sotonskih stihova' /

FOTO Slavni britanski književnik Salman Rushdie ranjen nožem na pozornici, brzo je prevezen u bolnicu

Image
autor 'Sotonskih stihova' /

FOTO Slavni britanski književnik Salman Rushdie ranjen nožem na pozornici, brzo je prevezen u bolnicu

Policija je odmah pretresla kuću napadača. Riječ je 24-godišnjem Hadiju Mataru iz New Jerseyja za kojeg se vjeruje da je djelovao sam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikada ne bih ni pomislila da netko takav živi u ovom susjedstvu. To se čini nevjerojatnim u ovakvom naselju", tvrdi Setrak Budak, napadačev susjed.

Motivi napada još nisu poznati no književniku se već godinama prijeti smrću zbog romana "Sotonski stihovi" koji su neki muslimanski vjernici protumačili kao napad na islam. U nekim je muslimanskim zemljama roman zabranjen. U Iranu je pak ajatolah Homeini fetvom pozvao na Rašdijevo ubojstvo uz blagoslov onome tko ga ubije. Za njegovo smaknuće nudili su se i višemilijunski iznosi, a zbog svega, Rašdi je godinama živio u sigurnim kućama pod policijskom zaštitom promijenjenog identiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako vjerujete u slobodu govora, onda morate vjerovati i u onu slobodu govora koji vam se ne sviđa. Ako branite samo slobodu govora koja je u skladu s vašim moralnim okvirom, to je ono što se obično zove cenzura", kazao je književnik Salman Rushdie 2015. godine.

Iranska vlast nije se oglasila, no u glavnom gradu Tehranu dio građana tvrdi - vrijeđao je njima sveto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što se dogodilo pokazuje da će oni koji vrijeđaju svetinje muslimana, pored kazne u zagrobnom životu, biti kažnjeni i na ovom svijetu od strane ljudi", poručuje Mohammad Mahdi Movaghar iz Teherana.

Kao i ostali napadač je kupio ulaznicu za Rašdijevo predavanje. Za događaj u Instituciji Šatakva nije bilo sigurnosnih provjera govore svjedoci te tvrde da je veća zaštita za dolazak takve osobe bila nužna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo