u zračnoj luci doha / Našli mrtvo novorođenče u wc-u aviona pa sve putnice natjerali na ginekološki pregled: Sad su se ispričali

Image
Foto: Shutterstock

Žene iz deset zrakoplova Qatar Airwaysa koji je polijetao iz Dohe, većinom Australke, bile su ginekološki pregledane

30.10.2020.
15:53
Shutterstock
VOYO logo

Katar je u petak najavio suđenja odgovornima za prisilne ginekološke preglede kojima su bile izložene putnice u zračnoj luci u Dohi, afera koja je izazvala val ogorčenja na međunarodnoj razini i narušila uglede bogate zaljevske zemlje. 

"Odgovorni za te prekršaje i nezakonite radnje će odgovarati na sudu", priopćila je vlada.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene iz deset zrakoplova Qatar Airwaysa koji je polijetao iz Dohe, većinom Australke, bile su ginekološki pregledane nakon što je u WC-u zračne luke 2. listopada pronađeno novorođenče. 

Katar objašnjava da su trebali odrediti je li neka od putnica netom rodila nakon što je novorođeno dijete pokriveno plastičnom vrećicom nađeno u košari za smeće u zahodu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer i ministar unutarnjih poslova su se najiskrenije ispričali tim putnicama koje su snosile posljedice mjera poduzetih u cilju pronalaženja majke", naglasila je vlada u priopćenju. 

Australija je u petak saznala za tu ispriku u kojoj vidi veliki pomak nakon što je posljednjih dana zbog toga kritizirala Katar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Objava katarske vlade je u skladu s našim očekivanjima da se preuzme odgovornosti i da se takav incident ne ponovi", izjavila je australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne. 

Posramljen aferom koja kalja njegov ugled, Katar je priznao krivicu nakon što su mu upućene kritike iz zemalja iz kojih dolaze pregledane žene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je u srijedu istaknula da žali zbog kršenja osobnih sloboda tih žena i obećala je "potpunu i transparentnu istragu". 

"Rezultati istrage će biti objavljeni našim međunarodnim partnerima", obećao je šef vlade, šeik Kaled bin Kalifa Al-Tani koji je ujedno i ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo