erdoganu žao zbog rušenja / Nastavlja se trgovinski hladni rat između Moskve i Ankare: Rusi počeli zaustavljati turske kamione

Nastavlja se trgovinski hladni rat između Moskve i Ankare. Nakon što je Rusija Turskoj uvela vize, počela je zaustavljati njihove kamione na granici te suspendirala putovanja u zemlju, turski ministar vanjskih poslova pozvao je sugrađane da ne putuju u Rusiju. Turski predsjednik ipak priznaje da ga je rušenje ruskog Suhoja ražalostilo te se nada da se više neće ponoviti

28.11.2015.
18:47
VOYO logo

Nakon što je Rusiji poručio da se ne igra s vatrom turski predsjednik sada ublažava retoriku.

"Tužni smo zbog incidenta u kojem je srušen ruski avion. Željeli bismo da se to nije dogodilo, ali se dogodilo. Nadam se da se takvo nešto više neće ponoviti", rekao je Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva je u međuvremenu započela trgovinski rat. Ograničila je putovanja u Tursku, na granici zaustavljaju turske šlepere s robom i detaljno ih provjeravaju, a zapljenjene su velike količine voća i povrća iz Turske. Od Nove godine turski državljani pak više neće moći u Rusiju bez vize. 

"Nakon što je Rusija uvela određene mjere razmišljamo kako uzvratiti. No nadamo se da one neće biti dugo aktivne niti mislimo da  Rusija potpuno prekinuti suradnju s Turskom, ali i obrnuto", kazao je Numan Kurtulmus, zamjenik turskog premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski ministar vanjskih poslova sugrađane je pozvao da ne putuju u Rusiju. Analitičari računaju da će Turska zbog izostanka ruskih turista izgubiti milijarde eura.

"Turska će kratkoročno osjetiti posljedice ruskih mjera i to će biti bolno. No obje zemlje toliko su povezane da sankcije sigurno neće trajati dugo već će ih se pomalo i u tišini ukidati kada napetosti popuste", rekao je Ahmet Kasim Ha, stručnjak za međunarodne odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo što za sada se čini dalekim, jer ispriku za rušenje avion, koju želi čuti ruski predsjednik, turski još nije ponudio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo