'vrlo opasna procedura' / Neslaganje Moskve i Washingtona o Kosovu: 'Krši se rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda'

Image
Foto: Tobias Schwarz/DPA/PIXSELL

Ta rezolucija usvojena 1999. odredila je načine završetka sukoba na Kosovu. Ona je predviđala 'bitnu autonomiju' pokrajine u bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora) i u toj se rezoluciji nije spominjala mogućnost njene neovisnosti

6.11.2015.
19:11
Tobias Schwarz/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Kandidatura Kosova za UNESCO, o kojoj će zemlje članice glasati u ponedjeljak, izazvala je u petak na tribini UN-ove organizacije neslaganja između ruskog ministra vanjskih Sergeja Lavrova i drugog čovjeka američke diplomacije Antonyja Blinkena.

"Neprihvatljivo je bilo kakvo politiziranje kulturnih veza", rekao je Sergej Lavrov na zasjedanju Opće konferencije Unesco-a na kojem od utorka sudjeluje 195 država članica te organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki naši kolege pokušavaju svim sredstvima pokrenuti prijem Kosova, očitim kršenjem rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", dodao je govoreći o "vrlo opasnoj" proceduri.

Ta rezolucija usvojena 1999. odredila je načine završetka sukoba na Kosovu.  Ona je predviđala "bitnu autonomiju" pokrajine u bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora) i u toj se rezoluciji nije spominjala mogućnost njene neovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovo je jednostrano proglasilo neovisnost 2008., a zemlju je priznalo više od sto zemalja, među kojima Sjedinjene Države i većina članica Europske unije.

Zamjenik američkog državnog tajnika Antony Blinken je rekao da to pitanje nije povezano s pitanjem kandidature za UNESCO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji put pristupa Kosova organizaciji, put koji ne blokira rezolucija 1244",. rekao je na zasijedanju UNESCO-a, nekoliko sati nakon Lavrova.

 "Ne radi se o pitanju priznanja. Zemlje koje ne priznaju Kosovo ili specijalizirane agencije poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) podržavaju njegovu kandiaturu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo