NITKO NIJE OZLIJEĐEN / Nezgodni incident: Slovenski električni zrakoplov s norveškom državnom tajnicom pao u jezero

Image
Foto: Hakon Mosvold Larsen/NTB scanpix via AP

U slovenskim medijima pojavile su se spekulacije o tom događaju i nagađanja o mogućim posljedicama

21.8.2019.
18:01
Hakon Mosvold Larsen/NTB scanpix via AP
VOYO logo

Slovenski proizvođač lakih letjelica Pipistrel u srijedu je pojasnio neke okolnosti nezgode svog eksperimentalnog električnog zrakoplova modela Alpha Electro G2 koja se dogodila u Norveškoj. Ta je zemlja, naime, zainteresirana za suradnju s Pipistrelom u sklopu planirane elektrifikacije vladine zračne flote do 2040. godine.

Norveška tvrtka Avinor, kooperant Pipistrela, prošlog je tjedna na jugu Norveške organizirala prezentaciju Pipistrelova dvosjeda Alpha Electro G2 članovima norveške vlade, a tom je prilikom u zrakoplovu bila i državna tajnica za modernizaciju Aase Marthe Horrigmo.

Pilot ovog električnog zrakoplova bio je direktor Avinora Dag Falk-Petersen, ali je letjelica s visokom državnom dužnosnicom grubo sletjela u jezero odakle su se spasili plivanjem do obale. Na sreću, nitko nije ozlijeđen.

Budući da nakon ovoga norveška nastojanja za elektrifikaciju flote i suradnju s uglednim slovenskim proizvođačem iz Ajdovščine kao i moguće narudžbe postaju upitni, javio se Pipistrel i objasnio neke okolnosti vezane uz nesreću.

U izjavi za javnost tom prilikom su naveli da se nije radilo o padu nego o prisilnom slijetanju zrakoplova, pri čemu nitko nije bio ugrožen ni ozlijeđen te da je prema prvim nalazima do spuštanja na jezero došlo zbog gubitka snage motora.

Nakon ateriranja Pipistrelova modela u vodu nije došlo do udara visokog napona, što zapravo govori o sigurnosti letjelice, smatraju u Pipistrelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo