rat medijima / Njemačka 'iskopčala' RT, Rusija već sutradan zabranila Deutsche Welle – a onda zadala još oštrih udaraca

Image
Foto: Deutsche Welle/Benoît Prieur/(CC BY-SA 4.0)

Kremlju se nije svidjelo što Berlin RT-u nije priznao dozvolu izdanu u Srbiji za emitiranje po EU-u. Rusija prijeti novinarima da će ih smatrati 'špijunima'

3.2.2022.
20:54
Deutsche Welle/Benoît Prieur/(CC BY-SA 4.0)
VOYO logo

Samo jedan dan nakon što je njemački Ured za radiodifuziju zabranio emitiranje kanala RT u toj zemlji, sestrinske tvrtke RT-ove centrale u Rusiji, službena Moskva zabranila je rad Deutsche Welleu u Rusiji. 

Regulatorna tijela Rusije su, međutim, otišla korak dalje. Spiegelov dopisnik iz Moskve javlja da je ministarstvo vanjskih poslova Rusije prethodno najavilo da će zaustaviti svako emitiranje DW-a, i terestrijalno i satelitsko, da bi za time slijedilo oduzimanje novinarskih akreditacija svim članovima DW-a u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kremlj je najavio mogućnost pokretanja postupka utvrđivanja DW-a u Rusiji kao "stranog agenta". Najavljeni su također i "daljnji postupci".

Njemačka ministrica kulture i medija Claudia Roth, prenose večeras mediji, potez Kremlja je nazvala "na bilo koji način neprihvatljivim": "Ova odluka je očito zamišljena kao protureakcija odluka Ureda za radiodifuziju da otkaže dozvolu za emitiranje RT-u."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Izbacili ih /

Njemačka zabranila emitiranje TV programa ruskom RT-u. RT se pozivao na licencu koju je dobio u Srbiji da vrijedi i za EU

Image
Izbacili ih /

Njemačka zabranila emitiranje TV programa ruskom RT-u. RT se pozivao na licencu koju je dobio u Srbiji da vrijedi i za EU

Ta odluka nadležnih tijela u Berlinu dan ranije prije odluke službenog Kremlja danas, objašnjena je time što se RT u Njemačkoj do sada emitirao pozivajući se na licencu za emitiranje u Europi koju su ovom programu izdale vlasti u Srbiji.

Njemački Ured za radiodifuziju je došao do zaključka da RT ne posjeduje dozvolu koja bi opravdala emitiranje na području Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukob RT-a ima i dužu povijest. RT je, naime, nekoć bio Russia Today, onda kao i danas optužuje ga se da je pod direktnim utjecajem Kremlja.

Usto, Russia Today ranijih godina je širio "neprovjerene priče", kritičari su govorili i o ciljanim dezinformacijama, poput onih o totalnim netočnostima o masovnim napadima migranata na građane Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kremlj se optuživalo da je time direktno htio politički naštetiti tadašnjoj kancelarki Angeli Merkel koja se zalagala za liberalnu politiku prema izbjeglicama.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo