Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Saudijska Arabija

Njemačka ministrica obrane u Saudijskoj Arabiji: 'Ne stavljam pokrivalo za glavu i nosim hlače'

Odjevna kombinacija njemačke ministrice obrane na službenom posjetu u Saudijskoj Arabiji izazvala je brojne komentare na društvenim mrežama, no ona nije prva političarka koja je odbila nositi tradicionalnu saudijsku odjeću

Image

Ursula von der Leyen, njemačka ministrica obrane

Foto: AP
Vijesti.hr/ 15.12.2016. u 11:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Naravno da poštujem običaje (strane) zemlje. Trudim se poštivati te običaje. Ali za mene postoje granice do kojih se mogu prilagoditi pravilima. Ne stavljam pokrivalo za glavu i nosim hlače", izjavila je njemačka ministrica obrane za njemački Bild, nakon što je pri službenom posjetu Saudijskoj Arabiji odbila odjenuti tradicionalnu odoru žena u toj zemlji.

Po zakonima Saudijske Arabije žene su obavezne nositi abaju, dugačku haljinu koja prekriva cijelo tijelo, i hidžab, pokrivalo za glavu.

Njemačka se ministrica, Ursula von der Leyen u posjet uputila u kostimu s hlačama, bez marame na glavi.

“Niti jedna žena u mojoj delegaciji ne mora nositi abaju. Mogućnost da sami izaberemo svoju odjeću pravo je i muškaraca i žena", izjavila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako su njezin potez neki Saudijci na Twitteru nazvali “provokacijom”, ili pak “uvredom za Saudijsku Arabiju”, njezin potez i nije toliko kontroverzan. Naime, žene političarke često predstavljaju “izuzetak od pravila” pa im se oprašta nenošenje tradicionalne odjeće prilikom službenih posjeta.

Prva dama Michelle Obama, Angela Merkel, Hillary Clinton i Condoleeza Rice su sve u prošlosti posjetile Saudijsku Arabiju, a da se nisu priklonile tradicionalnom “dress codu” te zemlje.

Upravo se čita

Image
DRUGI CIKLUS

Nakon vaganja u 'Životu na vagi': Željka i Anja su izgubile najviše na vaganju, a Marija napustila show

Reakcije su mnogo snažnije kada se Saudijke usude prekršiti pravila oblačenja. Tako je slika saudijske studentice, koja je krajem studenog objavila svoju sliku bez ajabe i hidžaba, izazvala pravi skandal u zemlji.

Malak Al Shehiri je svojim pratiteljima na Twitteru rekla da ide na doručak bez abaje i hidžaba, te je objavila fotografiju kao dokaz. Fotografija se brzo počela širiti internetom, te su uslijedile poruke mržnje koje pozivaju na njezino uhićenje i čak pogubljenje. Ubrzo je morala izbrisati svoj račun, no njezina je slika nastavila kružiti internetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ipak, mnogi su na socijalnim mrežama podržali ovu odluku, a jedna je tviterašica komentirala i da su među mlađom populacijom i u većim gradovima sve češći slučajevi žena koje van izlaze bez potpunih pokrivala za tijelo.

Vijesti.hr/ 15.12.2016. u 11:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pomorska tragedija

Više od pola posade teretnog broda poumiralo od trovanja hranom ubrzo poslije večere. Zna se što su jeli

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba