Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'Vilinski konjic'

Nova misija NASA-e: Šalju dron na najveći Saturnov mjesec u potrazi za porijeklom čovječanstva

Titan je poznat po sličnostima s ranim karakteristikama Zemlje

Image

Saturn i Titan

Foto: NASA
Hina/ 28.6.2019. u 7:07
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

NASA planira poslati dron nazvan "Vilinski konjic" na Titan, najveći Saturnov mjesec, rekla je ta agencija u četvrtak najavljujući svoju novu misiju istraživanja Sunčevog sustava u potrazi za tragovima koji bi mogli pojasniti porijeklo čovječanstva.

"Danas s ponosom najavljujem da će naša iduća misija, Vilinski konjic, istraživati najveći Saturnov mjesec, Titan", rekao je najviši dužnosnik NASA-e Jim Bridenstine u video telekonferenciji.

Vilinski konjic, dron veličine vozila za golf sa četiri propelera, krenut će 2026. na osmogodišnju misiju prema Titanu, mjesecu koji orbitira oko plinovitog Saturna. Titan je poznat po sličnostima s ranim karakteristikama Zemlje i potencijalu za istraživanje i proučavanje porijekla života.

Vilinski konjic, koji ima nuklerani pogon, bit će prvi dron sposoban letjeti više od 160 kilometara kroz gustu Titanovu atmosferu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Titan je drugačiji od bilo kojeg drugog mjesta u našem Sunčevom sustavu i najusporediviji je s ranom Zemljom", dodao je Bridenstine.

Instrumenti Vilinskog konjica procjenjivat će nastanjivost Titana i tražiti kemijske tragove prošlog, pa čak i sadašnjeg, života, rekao je.

Upravo se čita

Vilinski konjic je četvrta misija istraživanja Sunčevog sustava u okviru NASA-inog programa "New Frontiers", nizu misija koje uključuju i sonde Novi horizonti lansiranu 2006. kako bi proučavala Pluton i OSIRIS-Rex , lansiranu 2016. za proučavanje asteroida Bennu.

Hina/ 28.6.2019. u 7:07
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba