SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM / Nova pošast modernoga doba: Maske i rukavice pronađene u sedam glavnih europskih rijeka

Image
Foto: Opération Mer Propre /FB

Stižu nova upozorenja na opasnost od potencijalno zaraznog otpada povezanog sa zdravstvenom krizom

13.7.2020.
15:50
Opération Mer Propre /FB
VOYO logo

"Zaštitne maske i rukavice pronađene su tijekom lipnja u sedam glavnih europskih rijeka", priopćila je glasnogovornica francuske Zaklade Tara Océan Romy Hentinger i upozorila na opasnost ovog potencijalno zaraznog otpada povezanog sa zdravstvenom krizom.

Image
GOSPODARENJE OTPADOM /

Kakav tužan prizor: Dno Sredozemnog mora je puno jednokratnih maski i rukavica

Image
GOSPODARENJE OTPADOM /

Kakav tužan prizor: Dno Sredozemnog mora je puno jednokratnih maski i rukavica

Pisali smo već o otkriću francuske ekološke udruge Opération mer propre (Operacija čisto more) koja je u podmorju u blizini poznatoga francuskog ljetovališta Antibes na Azurnoj obali pronašla velik broj kirurških maski i rukavica od lateksa. Vijest se brzo proširila francuskim medijima u kojima se ovog proljeća pisalo o potrebi naplate visokih kazni za neodgovorno bacanje ove nove vrste otpada koju je donijela pandemija COVID-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovaj problem uistinu nas zabrinjava jer već imamo potvrdu da su velike količine jednokratnih maski i rukavica stigle do mora'', kazala je Hentinger. Naglasila je da su zaštitne maske za jednokratnu upotrebu izrađene od ''vrlo finog polipropilena koji se brzo fragmentira''.

Znanstvenim istraživanjem o prisutnosti mikroplastike u velikim europskim rijekama, najvećim dijelom provedenim tijekom ekspedicije "Microplastiques 2019" od svibnja do studenog prošle godine, piše Ekovjesnik, bilo je obuhvaćeno devet rijeka: Temza, Elba, Rajna, Seine, Ebro, Rona (Rhône), Tiber, Garonne i Loire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Očekujemo konačne rezultate istraživanja jer znanstvenici još rade uzorkovanja na rijekama'', dodala je Hentinger. Ono što je dosad poznato jesu rezultati istraživanja od svibnja do studenog prošle godine kada je prisutnost mikroplastike otkrivena u svim uzorcima navedenih rijeka.

Potvrdilo je to ''široku rasprostranjenost mikroplastike u europskim rijekama te njen dotok u mora i oceane u kojima se pod utjecajem UV zračenja i morske soli ipak ne razgrađuje u potpunosti'', objasnio je Martin Hertau, kapetan plutajućeg laboratorija Tara, koji se do kraja tjedna nalazi u Parizu, te koji upozorava i educira o štetnom utjecaju mikroplastike na morske ekosustave i cjelokupan život u moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo