jasan odgovor / Novi krah odnosa: SAD protjerao 35 ruskih diplomata i zatvorio dvije ruske zgrade

Image
Foto: AP

Obamina administracija najavila je i niz mjera protiv Rusije kao odgovor na hakiranje američkih političkih institucija i pojedinaca te curenje informacija

29.12.2016.
21:40
AP
VOYO logo

SAD je protjerao 35 ruskih diplomata i zatvorio dvije ruske zgrade u New Yorku i Marylandu kao odgovor na pritiske na američke diplomate u Moskvi, rekao je u četvrtak visoki američki dužnosnik.

Odluka usmjerena protiv diplomata ruskog veleposlanstva u Washingtonu i konzulata u San Franciscu odgovor je na rusku kampanju zastrašivanja američkih diplomata u Moskvi i uplitanje u američke izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obamina administracija najavila je i niz mjera protiv Rusije kao odgovor na hakiranje američkih političkih institucija i pojedinaca te curenje informacija kako bi se pomoglo Donaldu Trumpu i drugim republikanskim kandidatima, kazala su dvojica američkih dužnosnika.

Trump, koji preuzima dužnost 20. siječnja, zauzima se za poboljšanje odnosa s Rusijom. Nije poznato hoće li on ove mjere poništiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski diplomati imaju 72 sata da napuste SAD, rekao je dužnosnik.

Pristup dvama kompleksima zgrada, koje ruski dužnosnici koriste za obavještajne sastanke, bit će uskraćen svim ruskim dužnosnicima od podneva u petak, dodao je visoki dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te mjere poduzete su kao odgovor na ruske pritiske na američke diplomate i djelovanje diplomata za koje smo ocijenili da nije u skladu s diplomatskom praksom", rekao je dužnosnik.

"Nadamo se da će nakon nametanja troškova ruskim diplomatima u SAD-u i uskraćivanja pristupa dvjema lokacijama ruska vlada preispitati svoje postupke, koji su otežali djelovanje i ugrozili sigurnost osoblja našeg veleposlanstva u Rusiji", rekao je dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki dužnosnik odbio je imenovati ruske diplomate na koje se odluka odnosi, no ruski veleposlanik u SAD-u Sergej Kisljak neće biti protjeran.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo