Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PODRŽALE SVE STRANKE

Odgovornost na djelu: Odbor austrijskog parlamenta usvojio rezoluciju protiv Bleiburga

Važno je odgovorno se nositi s lekcijama iz Drugog svjetskog rata i spriječiti da se takve proslave održavaju

Image
Foto: Pixsell
Vijesti.hr/ 9.7.2020. u 7:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Odbor za unutarnju politiku Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta jednoglasno je usvojio neobvezujuću rezoluciju protiv održavanja komemoracije kod Bleiburga.

Image
KRITIKE SA SVIH STRANA

Povjerenica Vijeća Europe: 'Misa u Sarajevu mogla bi se pretvoriti u veličanje ustaškog režima'

Image
KRITIKE SA SVIH STRANA

Povjerenica Vijeća Europe: 'Misa u Sarajevu mogla bi se pretvoriti u veličanje ustaškog režima'

Rezoluciju su pokrenule stranke ÖVP-a (narodnjaci), SPÖ-a (socijalisti), Zeleni i liberalni NEOS, a podržao ju je, na iznenađenje mnogih, i FPO (Slobodarska stranka), da bi se kasnije pozvao na pogrešku u glasanju, piše Večernji list. Priliku da jasno kažu svoj stav imat će i sutra kad se o rezoluciji bude glasalo na plenarnoj sjednici tog zastupničkog i zakonodavnog doma austrijskog parlamenta.

Odbor za unutarnju politiku već je raspravljao o tome kako se postaviti prema tradicionalnoj godišnjoj komemoraciji kod Bleiburga, a sada je postignut i nadstranački sporazum, izvijestili su iz parlamenta. Od ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera traže, na temelju jednoglasnog prijedloga odbora, da ispita sve pravne mogućnosti u vezi s budućom zabranom “ultranacionalističke-kofašističke komemoracije” i “ustaških simbola”. Pritom ga pozivaju da razmotri sve moguće pravne mjere na nacionalnoj, bilateralnoj i europskoj razini, da uzme u obzir Povelju EU o ljudskim pravima, europske konvencije o ljudskim pravima i druge ustavne norme kako bi se reguliralo, odnosno zabranilo okupljanje na Loibaškom polju pokraj Bleiburga već 2021. i sljedećih godina.

Komemoracija se posljednjih godina susreće s rastućim nezadovoljstvom u Koruškoj, u kojoj se zastupnik OVP-a Peter Weidinger žestoko borio protiv nje: ''Konsenzus i zbližavanje svih parlamentarnih stranaka važan je signal protiv desničarskih ekstremističkih tendencija. Važno je odgovorno se nositi s lekcijama iz Drugog svjetskog rata i spriječiti da se takve proslave održavaju''.

Počasni bleiburški vod na čelu s Vicom Vukojevićem, osim postojećih 30.000 četvornih metara zemljišta na Bleiburškom polju, kupio je još 18.000 kvadrata, izvijestio je u svibnju austrijski Kleine Zeitung i objavio da mu je u posjedu kupoprodajni ugovor. Rezolucija traži i da se koruškim vlastima na raspolaganje stave sve prikupljene informacije za ocjenu transakcija vezanih za kupnju zemljišta.

Ove godine Počasni bleiburški vod donio je odluku da se komemoracija u povodu 75. obljetnice “Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945.” održi na tri lokacije – Bleiburškom polju, zagrebačkom Mirogoju i Katedralnoj crkvi u Sarajevu. Pokrovitelj komemoracije i ove je godine bio Hrvatski sabor.

Vijesti.hr/ 9.7.2020. u 7:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mračna otkrića

Strava na jezeru: Voda se povlači zbog suše, otkrivaju se ljudski kosturi. 'Postoji moguće objašnjenje...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba