SMATRA DA SE RADI O OSVETI / Odluka sudskog vijeća naišla na kritike: Suspendirali suca zbog videa na TikToku na kojima čisti bazen i obrezuje živicu

Image
Foto: Shutterstock

Vijeće je odlučilo da videi koje je objavio predstavljaju 'ponašanje koje utječe na imidž pravosudnog sustava'

15.12.2021.
10:40
Shutterstock
VOYO logo

Ugledni sudac u Rumunjskoj suspendiran je sa svoje pozicije zbog objavljivanja videa na TikToku. Taj je potez izazvao široku kritiku i osudu američkog veleposlanstva, prenosi The Guardian.

Cristi Danileţ, sudac u gradu Cluju na sjeveru Rumunjske, suspendiran je u ponedjeljak od strane višeg vijeća sudaca zbog dva videa koja je objavio na TikToku prošle godine, a za koje je vijeće odlučilo da predstavljaju "ponašanje koje utječe na imidž pravosudnog sustava". Na odluku se može uložiti žalba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danileţ je u utorak rekao dana jednom videu obrezuje vrtnu živicu, a na drugom čisti svoj bazen i da nijedan video nema veze s njegovom profesijom. 

Na TikToku je skupio brojne pratitelje, godinama je bio kritičan prema rumunjskom pravosuđu i pozivao na reforme, a u prošlosti je organizirao prosvjede protiv onih koji se protive reformama. Također vodi tečajeve pravnog obrazovanja za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to neka vrsta osvete", rekao je Danileţ.

“Dugi niz godina sam bio uključen u reformu rumunjskog pravosuđa. Imam mnogo neprijatelja zbog svog stava. U Rumunjskoj je vrlo teško napraviti reforme pravosuđa, ali i reforme mentaliteta”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
najnovija akcija /

Glasnogovornik osječkog Županijskog suda o uhićenju suca: On i još dvojica sudaca pod suspenzijom su i na pola plaće

Image
najnovija akcija /

Glasnogovornik osječkog Županijskog suda o uhićenju suca: On i još dvojica sudaca pod suspenzijom su i na pola plaće

Američko veleposlanstvo u Bukureštu u priopćenju je u utorak izjavilo da je zabrinuto zbog Danileţove suspenzije.

"Neovisna pravda koja poštuje vladavinu prava ključna je za svaku prosperitetnu demokraciju", navodi se u priopćenju, dodajući da je Joe Biden nedavno na dvodnevnom "summitu za demokraciju" rekao da se "demokracija ne događa slučajno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dacian Cioloș, koji je prethodno bio premijer između 2015. i 2017. u privremenoj vladi, osudio je suspenziju i optužio nedavnu prisegu koalicijske vlade da je započelo "uništavanje pravosuđa". Cioloș je dodao da je posljednjih mjeseci “primio informaciju” da se nekoliko sudaca i tužitelja “osjeća zastrašeno i da su u različitim fazama stegovnih postupaka”.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo