FBI izvršio pretres, a on... / Odvjetnici će danas ispitati Trumpa? On to naziva 'lovom na vještice', istovremeno objavljuje 'kampanju'

Image
Foto: AP Photo/Yuki Iwamura

Još uvijek nije jasno hoće li Trump zaista odgovarati na pitanja ili će se braniti Petim amandmanom

10.8.2022.
14:10
AP Photo/Yuki Iwamura
VOYO logo

Danas bi bivši američki predsjednik Donald Trump trebao svjedočiti pred odvjetnicima ureda glavne tužiteljice New Yorka, Letitie James, javlja CNN.

Riječ je o kulminaciji civilne istrage koja traje više od tri godine, a u čijem su fokusu financije Grupe Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek nije jasno hoće li bivši predsjednik zaista odgovarati na pitanja ili će se braniti Petim amandmanom, odnosno pravom protiv samo-inkriminacije tijekom svjedočenja "iza zatvorenih vrata."

Image
provalili i u sef /

Na Trumpova vrata pokucao je FBI, sumnja se da je nezakonito držao službene zapise u svojoj kući

Image
provalili i u sef /

Na Trumpova vrata pokucao je FBI, sumnja se da je nezakonito držao službene zapise u svojoj kući

Trump je u objavi na mreži Truth Social rano ujutro rekao kako će se "vidjeti" s James, i to u "nastavku najvećeg lova na vještice u povijesti SAD-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja velika tvrtka i ja napadnuti smo sa svih strana. Banana Republika!", dodao je.

Ovaj iskaz događa se u izrazito zanimljivo vrijeme. Naime, u ponedjeljak je FBI izvršio pretres Mar-a-Laga, Trumpova glavnog prebivališta na Floridi - a sve u vezi s istragom o rukovanju povjerljivim dokumentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio Trumpovih savjetnika zalagao se za to da bivši predsjednik odgovara na pitanja, budući da je prethodno pod prisegom svjedočio o svojim financijskim izvješćima. Drugi su ga upozoravali da ne daje nikakve odgovore zbog potencijalne pravne opasnosti…

Također, pitanje odgovaranja odnosno ne odgovaranja na pitanja usko je vezano uz Trumpovu političku kampanju. Tijekom kampanje iz 2016. Trump je sugerirao da je neodgovaranje na pitanja znak krivnje. "Ako ste nevini, zašto prihvaćate Peti amandman?", pitao je tada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pretpostavlja se da će ići u kampanju. Naime, Trump je samo dan nakon što mu je FBI pretresao rezidenciju, na svojoj društvenoj mreži objavio video koji djeluje poput kampanje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A video je, naime, pun neistinitih tvrdnji. The Washington Post napravio je analizu svih Trumpovih argumenata u tom promotivnom spotu. Ispostavilo se kako su, od ukupno 18 "činjenica", samo dvije istinite. Deset ih je netočno, dok je šest zavaravajućih.

Zanimljivo, spot završava citatom "…the best is yet to come", odnosno "najbolje tek dolazi." Upravo tako počinje naslov knjige nedavno preminule Ivane Trump, a knjiga problematizira upravo njen razvod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, bivši predsjednik, zajedno sa svoje dvoje djece, trebao je ranije dati spomenuti iskaz, no ured Letitie James pristao je odgoditi svjedočenje zbog Ivanine smrti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo