10 slučajeva / Omikron u Sloveniji: Zaražene osobe doputovale su iz Švedske i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Image
Foto: Goran Kovacic/Pixsell

Svi oboljeli imaju lakši tijek bolesti s blažim simptomima

15.12.2021.
17:27
Goran Kovacic/Pixsell
VOYO logo

U Sloveniji je do ponedjeljka potvrđeno 10 slučajeva zaraze zaraznijom omikron varijantom koronavirusa, u dva međusobno nepovezana klastera, odbavio je u srijedu nacionalni Institut za javno zdravlje(NIJZ).

Zaražene osobe doputovale su iz Švedske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a zabilježeni su i sekundarni prijenosi na druge osobe u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema priopćenju NIJZ-a, svi oboljeli imaju lakši tijek bolesti s blažim simptomima, a epidemiolozi nastavljaju s utvrđivanjem njihovih rizičnih kontakata.

Image
borba s pandemijom /

Novi dnevni rekord: Južna Koreja razmatra strože mjere zbog rasta novih slučajeva zaraze

Image
borba s pandemijom /

Novi dnevni rekord: Južna Koreja razmatra strože mjere zbog rasta novih slučajeva zaraze

Jedna osoba može omikron varijantu virusa prenijeti na 20-30 drugih ljudi koji nisu zaštićeni i mnogo je zaraznija od delta varijante. Premda uzrokuje blaže simptome, virus bi u slučaju novih mutacija mogao postati izuzetno opasan, kazao je u srijedu na konferenciji za novinare Borut Štrukelj, profesor  Farmaceutskog  fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako su u Europskoj agenciji za lijekove u postupku odobrenja četiri nova cjepiva protiv covida-19:  Novavax, Valneva, Sinopharm i Sinovac. Neka od njih trebala bi biti dostupna već početkom slijedeće godine, a protiv omikron varijante učinkovita bi bila preko 50 posto, dodao je.

Zbog pojave novog soja koronavirusa, zdravstvene vlasti u Sloveniji preporučile su svim osobama starijima od 50 godina da se zaštite trećom, booster dozom postojećih cjepiva koja su na raspolaganju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računa da bi za sprječavanje težih posljedica u sadašnjoj fazi epidemije 98 posto te populacije trebalo biti cijepljeno, a booster doza cjepiva protiv nove omikron varijante učinkovita je nakon što imunost od prethodnog cijepljenja bitno padne, ocjenjuju slovenski epidemiolozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo