MAĐARSKI PREMIJER / Orban: 'NATO se nije suočio s mogućim kolapsom ukrajinskog fronta. Moramo radikalno pojačati obranu'

Image
Foto: John Thys, Pool Photo via AP, File

Orban je najavio cilj 'ne dopustiti da ratna situacija gurne mađarski ekonomski razvoj i životni standard unatrag'

3.7.2022.
13:20
John Thys, Pool Photo via AP, File
VOYO logo

Jedini način da se zaustavi ratna inflacija je stati na kraj ratu, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban, javlja Hungary Today. Uz to, najavio je da će vlada ubrzati razvoj mađarskih oružanih snaga. Dok Mađarska službeno obuzdava cijene pojedinih proizvoda, ratna se inflacija time se može samo privremeno i djelomično prigušiti, smatra Orban.
Umjesto nametanja dodatnih sankcija, potreban je prekid vatre, a potom i dogovor unutar kojeg bi mirovni pregovori bili mogući, kazao je mađarski premijer. Prema njegovim riječima, Mađarska je trenutno jedina koja zastupa takav stav.

'NATO se nije suočio s mogućim kolapsom ukrajinskog fronta'

Orban je najavio cilj "ne dopustiti da ratna situacija gurne mađarski ekonomski razvoj i životni standard unatrag", a vlada se, obećao je Orban, obvezuje zaštititi zaposlenost, sustav potpore obitelji, gornje granice komunalnih računa i mirovina. Rekao je da će Mađarska dva do tri puta ubrzati razvoj svoje vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo nastaviti s razvojem sposobnosti vrlo brzim tempom", naglasio je Orban.

Rekao je da se NATO još nije suočio s mogućnošću "kolapsa ukrajinske fronte", dodajući da postoji šansa da se fronta približi Mađarskoj. Obrambene sposobnosti Mađarske moraju se "radikalno" pojačati uz "nadljudske napore", rekao je, i naglasio da "kako bismo osigurali mir, sada moramo masovno ojačati naše vojne sposobnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAMJERNO ILI SLUČAJNO? /

Orbana u Madridu posjeli kraj supruga premijera Luksemburga. Bettel ga ranije prozvao zbog homofobije

Image
NAMJERNO ILI SLUČAJNO? /

Orbana u Madridu posjeli kraj supruga premijera Luksemburga. Bettel ga ranije prozvao zbog homofobije

Poplava migranata

Mađarska je, istaknuo je premijer, u težoj poziciji od drugih država zbog rata u Ukrajini i "poplave migranata". Napomenuo je da je u Mađarsku dosad ušlo 800.000 izbjeglica, dok je ove godine broj ljudi koji su ilegalno prešli granicu premašio 100.000. Orban je rekao da će granična straža biti pojačana 'lovačkim eskadronima', a ministarstvo unutarnjih poslova organizirat će cijeli posao i u skladu s tim zaposliti tisuće ljudi. Granični lovci, kazao je, nastojat će se pridržavati 'kulture koja karakterizira današnju policiju', dodajući da je policija učinkovita i prijateljski raspoložena prema građanima.

Mađarski premijer je da bi novi aranžman mogao imati blagotvoran učinak na odnose između građana i policije, kao i na odnos migranata i policije. No, dodao je, ako se to ne pokaže slučajem, onda će policija možda morati izgraditi svoju obrambenu poziciju u 'nešto oštrijem obliku'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojnici i policija dosad su slani na južnu granicu, rekao je Orban kako se približavanjem fronte istočnoj granici Mađarske mora ojačati mađarska obrambena sposobnost.

''Vojnici sada moraju sudjelovati u provođenju ubrzanog vojnog razvoja, dok mnogi policajci sada obavljaju stresan posao daleko od svojih obitelji'', rekao je Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čelnicima nedostaje osnovno razumijevanje Zapadnog Balkana'

Što se tiče statusa Ukrajine kao zemlje kandidata za članstvo u EU, koji je Europsko vijeće odobrilo prošlog tjedna, Orbán tvrdi da će status Ukrajine pomoći u jačanju prava etničkih Mađara koji tamo žive.

''Kandidatura je 'prvi korak' i ne znači automatski početak pregovora o integraciji. Kijev će morati ispuniti uvjete za početak pristupnih pregovora, uključujući zahtjeve EU i Mađarske u vezi s etničkim manjinama u zemlji'', istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i Bosnu i Hercegovinu i njezin neulazak u skupinu zemalja sa statusom kandidata za članstvo u EU, rekavši da zapadnoeuropskim čelnicima još uvijek nedostaje osnovno razumijevanje po pitanju integracije Zapadnog Balkana u EU, a brzorastuća migracija izravan je dokaz da te zemlje trebaju biti primljene u klub.

''Ukrajince bi prihvatili, ali Bosance zasad ne primaju. Ipak, nastavit ćemo borbu uz Austrijance, Slovence i Hrvate da se to dogodi'', zaključio je mađarski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo