Spasili ga pred 3 godine / Osam mjeseci jeo otpatke, a danas je sasvim zdrav: 'Ti si šampion. Više ne trebaš moju zaštitu'

Image
Foto: Anja Ringgren Lovén/Facebook

Anja svake godine rekreira fotografiju koju je snimila prilikom pronalaska Hopea

31.1.2019.
14:15
Anja Ringgren Lovén/Facebook
VOYO logo

Prošle su tri godine od kad je humanitarka iz Danske, Anja Riggren Lovén, iz Nigerije spasila dječaka koji je bio optužen za vještičarenje, a roditelji su ga ostavili da na ulici umre od gladi i žeđi. On je gotovo godinu dana lutao ulicama, mršav i izgladnjen. Kad su ga pronašli, bio je u teškom stanju, pothranjen, gol i pun glista. Nasreću, pronašla ga je humanitarka koja je objavila šokantnu fotografiju djeteta na rubu smrti. 

Loven ga je odvela u bolnicu te mu dala prikladno ime - Hope (Nada).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anja sa svojim partnerom u Nigeriji vodi dom za djecu "DINNødhjælp" u kojem smještaju mlade ljude optužene za vještičarenje. Nekako je uspjela nagovoriti mještane da uzme dječaka pod svoje. Nakon samo dva mjeseca dijete je bilo već puno bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječačić je brzo došao u stabilno stanje, a s raznih strana svijeta je u samo dva dana stiglo više od milijun dolara u udruženja koje je Anja osnovala.

Anja svake godine rekreira fotografiju koju je snimila prilikom pronalaska Hopea. Ona mu daje keks i vodu iz boce. Takvu je fotografiju objavila i ove godine kako bi se vidio napredak kojeg je Hope postigao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je točno tri godine otkako je svijet vidio strašnu fotografiju Hopea kad smo ga pronašli, više mrtvog nego živog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 30. siječnja 2016. svijet je saznao za praznovjerje. Ne samo ono praznovjerje koje nam je poznato iz filmova ili vlastitih uvjerenja, već ono koje ubija tisuće nevine djece svake godine.

Nije riječ samo o ubojstvima, već i o mučenju djece na najbarbarskiji mogući način, sve dok im smrt ne postane olakšanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam bila sama toga dana. Nisam samo ja spasila Hopea. Spasili su ga i David Emmanuel Umem, Nsidibe Orok i naš cijeli tim. To je bio trud cijelog tima. Ja nisam, niti ću ikad biti spasiteljica afričke djece. Ja sam samo čovjek i činim ono što mi se čini ispravnim.

Danas je Hope snažan i zdrav dječak s nevjerojatnom količinom samopouzdanja. Vrlo je inteligentan i voli ići u školu. Jako je zainteresiran za život. Zaista želi naučiti nešto novo svakog dana. Znam ga zateći da izrađuje igračke i izmišlja igre ni iz čega. Ima jako razvijenu maštu. Hrabar je i ničega se ne boji. Bez sumnje mogu reći da nema nikakvih fizičkih ili psihičkih posljedica od dana kad smo ga našli. Taj je dan prošlost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov je oporavak nevjerojatan. Kada su okruženi samo ljubavlju, brigom i zaštitom, čak i najranjiviji i najbolesniji se oporave i postaju šampioni.

Svijet bi trebao prepoznati zasluge našeg tima kojeg vodi David. Definitivno nije lako raditi s djecom koja su bila mučena, zlostavljana i ostavljena od strane cijele zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja spašavam djecu, no to je zapravo najlakši dio. Ono što dolazi kasnije mnogo je teži dio. Oporavak slomljenog uma, slomljenog srca, samopouzdanja, sve to kod djece koja su ranjiva, koja su vidjela smrt, to je najteži posao na svijetu. To zahtjeva veliku žrtvu i stavljanje vlastitih potreba sa strane. Tada više niste centar svojeg svemira. Centar svemira postaju djeca koju uzmete pod svoje okrilje. Rad s takvom djecom je najteža, ali i najbolja stvar na svijetu.

Hope je danas ovdje zbog osoblja organizacije Land of Hope. Oni su pravi heroji ove priče. Nadam se da će jednog dana nigerijska vlada osigurati izvršenje pravde za sve one koji muče i ubijaju djecu zbog glupih praznovjerja uzrokovanih neznanjem, vjerom, siromaštvom i korupcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja ću se uvijek pitati zašto međunarodna zajednica zatvara oči kada je riječ o ubojstvima toliko nevine djece?!

Za Hopija: Uvijek ću te voljeti. Ovo je posljednji put kad se ovako fotografiramo. Znam da ti se to sviđa, ali već sam pokazala svijetu da si ti šampion. Više ne trebaš moju zaštitu. Snažan si i znam da ćeš uskoro osvojiti svijet, a ja ću navijati za tebe cijelim putem!", napisala je na svom Facebook profilu Anja Ringgren Loven.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo