oDLUKA SUDA U bEOGRADU / Osmorica osuđena na ukupno 47 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civila u Lovasu 1991.

Image
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Sud je na ponovljenom suđenju ustvrdio da su osmorica optuženih krivi za zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i za nečovječno postupanje

20.6.2019.
15:25
Srdjan Ilic/PIXSELL
VOYO logo

Posebni Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu proglasio je krivima osmoricu muškaraca za ratne zločine počinjene protiv civila u Lovasu 1991. godine.

Sud je na ponovljenom suđenju ustvrdio da su osmorica optuženih krivi za zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i za nečovječno postupanje, piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je čitanje obrazloženja presude prema kojoj je Željko Krnjajić osuđen na 6 godina zatvora, Milan Devčić na 8 godina, Darko Perić na 5 godina zatvora, Radovan Vlajković također na 5 godina, Radislav Josipović na 4 godine zatvora, Saša Stojanović na 7 godina, Jovan Dimitrijević na 6 godina zatvora i Zoran Kosjer na 6 godina zatvora. 

Image

Zločin protiv civila u Lovasu 1991.: Osmorica osuđena na 41 godinu zatvora

Image

Zločin protiv civila u Lovasu 1991.: Osmorica osuđena na 41 godinu zatvora

U obrazloženju presude stoji da su kazne limitirane visinom prvih kazni i činjenicom da tužiteljstvo nije dokazalo sve radnje koje su im se stavljale na teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prvobitna optužnica teretila je tada 14-icu optuženih za ubojstvo, zlostavljanje i mučenje 69-ero hrvatskih civila, a njome su bila obuhvaćena četvorica pripadnika nekadašnje JNA, četvorica mještana Lovasa te šestorica pripadnika paravojne postrojbe Dušan Silni.

Nakon četiri godine procesa, koji je počeo 2008. te ispitanih 193-oje svjedoka, presudom od 26. lipnja 2012. svi optuženici proglašeni su krivima i osuđeni na kazne zatvora, pojedinačno u rasponu od četiri do 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je presudu, dvije godine poslije, ukinuo Prizivni sud u Beogradu, obrazloživši da je presuda "nerazumljiva i proturječna" te da je donesena "uz bitne povrede članaka kaznenog postupka" pa je predmet vraćen na ponovni postupak i odlučivanje.

Tijekom procesa umrla su petorica optuženika, jedan je postao procesno nesposoban zbog bolesti, tako da se broj optuženih smanjio na osam, a posljedica je bila i promjena optužnice, tako što je smanjen i broj žrtava za koje su preminuli okrivljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je broj žrtava u Lovasu sa 69 smanjen na 29 ubijenih, za koje su preostali optuženi odgovarali.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo