miljenici publike / Osvojili Eurosong, a član benda ostao boriti se. Ukrajincima to puno znači: 'Slušao sam i u Mariupolju'

Neki Ukrajinci su bombardiranja lakše preživjeli - upravo uz pjesmu Kalush orkestra

15.5.2022.
20:00
VOYO logo

Da je Europa uz Ukrajinu - bilo je jasno na 66. Euroviziji, održanoj u Torinu. Ukrajinska grupa Kalush Orkestar premoćno je pobijedila s glasovima publike, a sada se postavlja i pitanje gdje će, u zemlji koja je u ratu, biti organizirana iduća Eurovizija. Talijanska policija istodobno je, kaže, priječila proruske hakerske napade tijekom glasovanja, a u Torinu su utvrđene i neregularnosti tijekom podjele bodova šest zemalja. Ukrajina i pobjednički Kalush orkestar ispisali su povijest: dobili su najviše glasova publike otkad je natjecanja za pjesmu Eurovizije - i pred više od 200 milijuna gledatelja zavapili…

''Pomozite Ukrajini, pomozite Mariupolju, pomozite Azovstalju! Odmah!'', pozvao je frontmen Oleha Psiuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova pjesma Stefania, napisana u čast majci frontmena Oleha Psiuka, zbog rata - pretvorila se u himnu opkoljene nacije.

Nemaju puno vremena za slavlje: u Ukrajini je i dalje na snazi zabrana napuštanja zemlje za muškarce od 18 do 60 godina. Jedan član benda nije ni došao u Torino - ostao se boriti u rodnoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo privremenu dozvolu za boravak izvan zemlje, koja završava za točno dva dana. Vraćamo se u Ukrajinu. Teško mi je reći što ćemo točno raditi, jer je ovo prvi put da smo pobijedili na Euroviziji. Ali poput svakog Ukrajinca, spremni smo na borbu u ovom ratu, dokle god budemo mogli, do samog kraja'', pojasnio je Psiuk.

Image
pobjeda budi nadu /

U Ukrajini željezničku rutu prozvali po pobjedničkoj pjesmi Eurovizije. I ne samo to…

Image
pobjeda budi nadu /

U Ukrajini željezničku rutu prozvali po pobjedničkoj pjesmi Eurovizije. I ne samo to…

Za Ukrajince, pobjeda na 66. Euroviziji puno je više od pukog trofeja na glazbenoj pozornici. Neki su sve pratili duboko ispod zemlje…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Morali smo otići u skloništa i to diljem Ukrajine, iz sigurnosnih razloga. Ne želim da nas itko s druge strane ometa tijekom prijenosa. Želio sam pokazati sve 'online' - zato smo ovdje'', izjavio je Timur Mirošenko, ukrajinski komentator Eurovizije.

A neki su bombardiranja lakše preživjeli - upravo uz pjesmu Kalush orkestra. Brojni građani, kao i predsjednik Zelenski, priželjkuju iduće natjecanje, u Mariupolju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nisam nikad ni sumnjao u pobjedu. Slušao sam tu pjesmu za vrijeme bombardiranja Mariupolja, i tada sam znao kako će pobijediti'', rekao je Albert Sokolov, izbjeglica iz Mariupolja.

Najbolji plasman u posljednjih 10 godina ostvarila je i Srbija. Visoko peto mjesto i brojni glasovi publike - za Konstraktu - potvrda da je njezin eksperiment o umjetnici koja mora biti zdrava - uspio. Dobili su i službenu eurovizijsku nagradu za umjetnički dojam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bilo mi je lijepo osjetiti što je to Eurovizija, na razne načine ovakve i onakve i da doživim tu veliku binu s ljudima koji su takvi fanovi da znaju sve o svemu'', izjavila je Ana Đurić Konstrakta, predstavnica Srbije na Euroviziji.

A dan nakon pobjede - nije dugo trebalo da kamere pronađu onu o kojoj se pjevalo - Stefaniju - najpopularniju majku u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kada je Oleh tek počeo pisati taj rap, nosio je čudne hlače. Bila sam šokirana. Rekla sam mu: tako beskućnici naokolo hodaju. Maleni, mršavi - i nose hlače 10 brojeva veće'', rekla je Stefanija Psiuk, majka Oleha Psiuka, pobjednika Eurovizije.

Njezin Oleh, pak - Ukrajini je donio treću pobjedu na natjecanju Eurovizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo