POTRESNO SVJEDOČANSTVO / Otkrila užasne detalje rada za Facebook: 'Zastrašuju radnike. Mjesecima pijem antidepresive zbog onog što sam vidjela'

Image
Foto: Shutterstock, oireachtas.ie

Zviždačica Isabella Plunkett pred irskim parlamentarnim Odborom za trgovinu ispričala je zastrašujuće detalje o radu za Facebook

13.5.2021.
9:33
Shutterstock, oireachtas.ie
VOYO logo

Zviždačica Isabella Plunkett pred irskim parlamentarnim Odborom za trgovinu ispričala je zastrašujuće detalje o radu za Facebook. 

Ona je dvije godine radila kao "moderator sadržaja", a u opisu posla joj je bilo pregledavanje uznemirujućih objava i snimki koje su utjecale na njezino psihičko zdravlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tvrtke za koju je radila su njenim kolegama i njoj savjetovali da odu "na karaoke ili slikaju" kako bi se lakše nosili s izloženošću ekstremnom sadržaju na društvenoj mreži, piše irski The Journal.

Nije radila za Facebook nego za tvrtku koju je Facebook unajmio

Moderatori sadržaja najčešće nisu zaposlenici Facebooka nego druge tvrtke koju Facebook unajmi kako bi za nju obavljala taj posao, a njihov posao je brinuti se za sigurnost platforme tako što pregledavaju opasne sadržaje tipa terorističkih napada, zlostavljanja djece, samoubojstava ili drugog nasilja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod zapošljavanja moraju potpisati ugovore u kojima stoji da o onome što vide na poslu ne smiju razgovarati s obitelji i prijateljima. Irski sindikati tvrde da su te klauzule u ugovorila nezakonite. 

"Sadržaj je užasan"

Plunkett je pred Odborom kazala da ti radnici moraju dobiti bolju psihološku pomoć, da se trebaju postaviti nova ograničenja izloženosti štetnom sadržaju i prekinuti praksu ugovora s odredbom o tajnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sadržaj je užasan. Utjecao bi na svakoga, a na mene je sigurno utjecao. Imala sam strašne snove o stvarima koje sam vidjela. Već mjesecima pijem antidepresive zbog tog sadržaja kojem sam bila izložena", rekla je u svjedočenju Plunkett. 

Objasnila je da je posao "moderatora sadržaja" - treniranje algoritma. Dodala je da je Facebookova fantazija da u budućnosti taj posao ne obavljaju ljudi nego kompjutori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobivala sam razan sadržaj. Govor mržnje, bullying, samoubojstva, zlostavljanje, iskorištavanje djece. Nekim mojim kolegama je bilo još i gore jer su po cijele dane morali raditi samo zlostavljanje djece i samoozljeđivanje. Iako im je menadžer rekao da bi dnevno to smjeli gledati samo dva sata maksimalno, to se nikada nije dogodilo", svjedočila je. 

Image
okončan mu je povratak /

Nadzorni odbor je podržao zabranu Donalda Trumpa, Facebook će u roku 6 mjeseci donesti konačnu odluku

Image
okončan mu je povratak /

Nadzorni odbor je podržao zabranu Donalda Trumpa, Facebook će u roku 6 mjeseci donesti konačnu odluku

Umjesto psihološke pomoći - wellness trener

Tvrtka im je umjesto prave psihološke pomoći s kvalificiranim liječnicima davala seanse s "wellness trenerima". "Oni su predlagali slikanje i karaoke", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrila je da se zbog "atmosfere straha" u kompaniji bojala pojaviti pred odborom. "Facebook nas je zbunio i potkopao naše uvjerenje u pravo na govor", kazala je. Nastavila je optužbama da tijekom pandemije nisu smjeli raditi od kuće, a nitko im nije nikada objasnio zašto. 

Budući da nisu zaposlenici Facebooka, moderatori sadržaja zarađuju otprilike polovicu plaće zaposlenika tvrtke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo