borba protiv maloljetničkih brakova u Malaviju / Ova hrabra žena raskida maloljetničke brakove i šalje djecu natrag u školu: dosad ih spasila više od 800

Image
Foto: africanews/YouTube

Theresa Kachindamoto je posvetila život obrazovanju djece i iskorjenjivanju dječijih brakova u Malaviju

17.10.2016.
10:01
africanews/YouTube
VOYO logo

Theresa Kachindamoto posvetila je život obrazovanju djece i iskorjenjivanju dječijih brakova u Malaviju, a tvrdi kako je dosad spasila više od 850 djevojčica i dječaka u proteklih tri godine.

"Kazala sam: 'Što je dosta, dosta je. Ovaj put želim promjenu. Ne sviđa mi se ovo'", rekla je Kachindamoto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni su bili prisiljeni na brak prije nego što su napunili 18 godina. Theresa ih je vratila u školu, a u nekim slučajevima je sama platila za njihovo obrazovanje.

"Želim da ova djeca budu obrazovana. Jer ako obrazujete djevojčice, u budućnosti će se oni brinuti za vas", dodala je Kachindamoto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maloljetnički brakovi su, zahvaljujući zakonu usvojenom prošle godine, sada nezakoniti u Malaviju. Ali je ta zabrana stigla prekasno za veliki broj djece.

Judith su udali kada je imala četrnaest godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada sam se posvetila obrazovanju. Ne mogu se vratiti, jer znam šta znači biti udata. Protratila sam vrijedno vrijeme. Ali sam se sada u potpunosti posvetila obrazovanju i pravim budućnost za mene i za moje dijete", kazala je ona.

"Učinila sam sve što sam mogla da ove djevojke provedu mnogo vremena u učionici. Tako, kao što možete vidjeti, ja sam zadovoljna šefica", kazala je Theresa Kachindamoto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njena misija je ambiciozna jer je Malavi među vodećim zemljama u svijetu po broju maloljetničkih brakova.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo