Pregovori UN-a / Oživljavanje Pariškog klimatskog sporazuma: Kako podijeliti troškove ograničenja globalnog zagrijavanja?

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

SAD je rekao da će se povući iz UN-ova procesa, a Trump je klimatskom sporazumu pripisao prosvjede u Francuskoj

9.12.2018.
13:14
Thinkstock/Arhiva
VOYO logo

Sudionici ključnih pregovora UN-a nastoje oživjeti pariški klimatski sporazum te raspravljaju o tome kako podijeliti troškove ograničenja globalnog zagrijavanja.  

Svrha pregovora jest ispuniti krajnji rok do svršetka godine za dogovor o pravilima kako ojačati napore u ograničavanju globalnog zagrijavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovarači su do kraja subote namjeravali imati jednostavan nacrt spreman za ministarsku raspravu na visokoj razini, koja počinje u ponedjeljak.

"Još uvijek imamo puno toga za obaviti", rekao je Michal Kurtyka, poljski predsjednik UN-ovih pregovora na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima mnogo tehničkih detalja, vrlo je kompleksno, vrlo teško", rekao je.

Zadaća da se u Katowicama osigura bilo kakav pravilnik praćena je i ambicijom kako razriješiti duboko ukorijenjene tenzije između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju u pogledu financiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada smo u početnom razdoblju, pa svi pokazuju zube. Još nije vrijeme za ustupke", rekao je sudionik pregovora koji je želio ostati anoniman.

Sudionici su rekli da je veliki problem kako zemljama u razvoju pružiti sigurnost u pogledu budućeg financiranja iz proračuna bogatijih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovim pregovorima riječ je o pravilima za pravila: pravila akcije poput smanjenja emisije u zamjenu za pravila izvjesnosti financiranja zemalja u razvoju", rekao je Mohamed Adow, iz kršćanske udruge za borbu protiv klimatskih promjena.

Objasnio je da još uvijek postoji oko 800 zagrada u samom tekstu, koje naznačuju točke neslaganja, no prije početka pregovora u Katowicama bilo ih je 3000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teritorijalni problemi također otežavaju raspravu

"Postoji mnogo neslaganja u izvješćivanju o emisijama i praćenju emisije, posebice u razmjeni podataka s drugim zemljama", rekao je jedan sudionik pregovora želeći ostati anoniman.

Akutni su problemi primjerice čije su emisije na Krimu - Rusije ili Ukrajine, isto tako i kad su posrijedi Izrael i palestinski teritoriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podjele su još veće u kontekstu globalno ponovno oživljenog populizma koji je zamijenio političko jedinstvo koje je iznjedrilo pariški sporazum.

SAD je rekao da će se povući iz UN-ova procesa, a američki predsjednik Donald Trump u subotu osvrnuo se na nasilne demonstracije u Parizu zbog cijena goriva rekavši da ljudi ne žele plaćati za klimatske potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pariški sporazum ne funkcionira tako dobro u Parizu. Prosvjedi i neredi širom Francuske", konstatirao je u tvitu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo