Mirovna poruka / Papa Franjo: 'Dobar dio čovječanstva bio bi razoren u sveopćem ratu'

Image
Foto: AP

Papa se osvrnuo na napetu situaciju između SAD-a i Sjeverne Koreje, te rekao da bi neka treća zemlja trebala posredovati u njihovim razmiricama

30.4.2017.
10:20
AP
VOYO logo

PAPIN ZRAKOPLOV - Papa Franjo kazao je u subotu navečer da bi neka treća zemlja, poput Norveške, trebala pokušati posredovati u razmiricama između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država kako bi "ohladila" situaciju koja je postala "vrlo vruća" i otvara rizik nuklearnih razaranja.

Franjo je dodao da vjeruje kako bi "dobar dio čovječanstva" bio razoren u sveopćem ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Papa služio misu u Kairu, pozvao na jedinstvo protiv fanatizma 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Papa Franjo u Egiptu jača odnose s muslimanima i solidarizira se s kršćanima

>> Papa Franjo: moć je kao da pijete džin na prazan želudac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći novinarima u zrakoplovu kojim se vraćao u Vatikan iz Kaira, papa Franjo kazao je kako je spreman susresti se s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kada u lipnju bude u Europi dodavši međutim da ne zna je li Washington poslao zahtjev za susretom. 

Odgovarajući na pitanje o napetostima između Sjeverne Koreje i SAD-a, Franjo je istaknuo kako Sjedinjene Države moraju ponovno potvrditi svoje vodstvo u svjetskoj diplomaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam i pozivat ću sve čelnike, kao što sam pozivao čelnike na različitim mjestima, da rade na pronalaženju rješenja problema diplomatskim putem", kazao je Papa o krizi sa Sjevernom Korejom.

"Ima toliko puno posrednika u svijetu koji se nude, kao što je primjerice Norveška", rekao je papa Franjo tijekom novinske konferencije na kraju svog posjeta Egiptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona (Norveška) uvijek je spremna pomoći. Ona je jedna, a ima takvih mnogo. No put je put pregovaranja, diplomatskog rješenja", kazao je Papa u razgovoru s novinarima koji je trajao oko 30 minuta.

Papa je izrazio duboku zabrinutost krizom u odnosima sa Sjevernom Korejom. "Pitanje raketa u (Sjevernoj) Koreji aktualno je više od godine dana, no sada se čini da je situacija postala vruća".   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja u subotu je pokusno ispalila još jednu raketu kratko nakon što je američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio da, ako se ne uspije staviti pod kontrolu nuklearni i balistički program Pjongjanga, to može dovesti "do katastrofalnih posljedica".

Papino spominjanje Norveške kao medijatora u pregovorima vjerojatno je uslijedilo zbog uloge koju je ta zemlja odigrala smirujući napetosti između Izraela i Palestinaca. Norveška je tajno pregovarala o postizanju sporazuma između dviju sukobljenih strana na Bliskom istoku i zaslužna je za Sporazum iz Osla postignut ranih 90-ih godina prošlog stoljeća.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo