NIJE NAVODIO IMENA / Papa: Političari koji izražavaju mržnju protiv homoseksualaca, Roma i Židova podsjećaju na Hitlera

Image
Foto: ap images

'Nije slučajnost da se ponovno pojavljuju simboli tipični za nacizam', rekao je papa Franjo

15.11.2019.
17:24
ap images
VOYO logo

Papa Franjo rekao je u petak da ga političari koji izražavaju mržnju protiv homoseksualaca, Roma i Židova podsjećaju na Hitlera.

"Nije slučajnost da se ponovno pojavljuju simboli tipični za nacizam", rekao je papa Franjo u obraćanju sudionicima međunarodne konferencije o kaznenom pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I moram vam priznati da kad čujem govore nekih odgovornih za red ili rad Vlade, pomislim na Hitlerove govore  iz 1934., 1936. godine", rekao je udaljivši se od pripremljene teme.

"Danas tipični progoni Židova, Roma i ljudi s homoseksualnim sklonostima predstavljaju izvrsni primjer kulture odbacivanja i mržnje. Tako se radilo nekoć, a danas se događa ponovno", rekao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Drugom svjetskom ratu, tijekom nacističkog režima u Njemačkoj, ubijeno je šest milijuna Židova, a homoseksualci i Romi također su slani u koncentracijske logore.

Papa Franjo nije imenovao političare niti zemlje na koje se odnosi njegova kritika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Brazilu, predsjednik Jair Bolsonaro imao je dugu povijest javnih govora koji su obilovali homofobnim, rasističkim i seksističkim izjavama prije nego što je preuzeo dužnost 1. siječnja. Tako je u jednom intervjuu rekao je da bi radije imao mrtvog sina nego sina homoseksualca.

Proteklih tjedana papa Franjo također je osudio ponovnu pojavu antisemitizma u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu je u komentarima tijekom opće audijencije rekao: "Danas se ponovno počeo rađati običaj progona Židova. Braćo i sestre, to niti je humano niti je kršćanski. Židovi su naša braća i sestre i ne smiju biti proganjani! Razumijete li?", kazao je.

Prošli tjedan Papa je bio zgrožen zlostavljanjem 89-godišnje talijanske senatorice, inače Židovke, koja je preživjela holokaust. Senatorica je dobila policijsku zaštitu nakon prijetnji smrću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studiji Europske unije iz srpnja navodi se da mladi europski Židovi doživljavaju antisemitizam u većoj mjeri nego njihovi roditelji. Porast zlostavljanja dolazi u obliku mailova, poruka i postova na društvenim mrežama.

Više od 80 posto Židova različite dobi reklo je da osjeća porast antisemitizma na internetu unatrag pet godina. Oko 70 posto njih reklo je da se suočava s većim neprijateljstvom u javnosti, navodi se u studiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo