FRANJINA PORUKA / Papa: 'Zemlje koje proizvode oružje potiču migracije, a odbijaju primiti izbjeglice'

Image
Foto: ap images

Pozvao je kršćane da odbace ravnodušnost i snažno se obvežu graditi pravedniji svijet

29.9.2019.
15:35
ap images
VOYO logo

"Kršćani imaju 'moralnu zadaću' pomoći svim isključenima skupinama. Zemlje proizvođači oružja potiču migracije, a zatim odbijaju primiti izbjeglice koje su posljedica tih sukoba", rekao je u nedjelju u Rimu papa Franjo.

Tisuće migranata prisustvovale su na Trgu sv. Petra višejezičnoj misi na kojoj je Papa svečano otkrio spomenik posvećen migrantima na dan koji Katolička crkva obilježava kao Svjetski dan migranata i izbjeglica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ratovi pogađaju neke dijelove svijeta, no oružje za rat proizvodi se u drugim regijama koje su nespremne primiti izbjeglice. A one su rezultat ratnih sukoba", izjavio je papa Franjo, prenosi agencija Reuters. 

Pozvao je kršćane da odbace ravnodušnost i snažno se obvežu graditi pravedniji svijet, piše agencija dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljubav za one koji su najviše diskrimirani moralna je zadaća", rekao je Papa te istaknuo: "Posebnu pozornost moramo posvetiti strancima, udovicama, siročadi i svima koji su odbačeni".

Spomenik je izradio kanadski umjetnik Timothy Schmalz i nazvao ga "Angels Unaware", a predstavlja skupinu od 140 migranata različita podrijetla, iz drukčijih kultura i raznih povijesnih razdoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa se snažno zauzima za prihvat izbjeglica i migranata

Skulptura je nadahnuta hebrejskom porukom ljudima da ne zaborave pružiti gostoprimstvo jer primajući strance u goste, primate i anđele, a mnogi ljudi toga nisu svjesni, piše agencija AFP. 

U povodu Dana migranata i izbjeglica koji Katolička crkva obilježava 105. put  Papa je kazao da nije riječ samo o migrantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radi se samo o strancima, radi se o svim ljudima iz egzistencijalnih rubnih zajednica koji su zajedno s migrantima i izbjeglicama žrtve kulture odbacivanja", rekao je se papa Franjo koji je i sam potomak talijanskih useljenika u Argentinu. 

Od početka svog pontifikata u ožujku 2013. Papa se snažno zauzima za prihvat izbjeglica i migranata. Već nekoliko mjeseci nakon preuzimanja Petrova prijestolja posjetio otok Lampedusu, glavnu ulaznu luku za migrante koji preko Sredozemnog mora stižu u Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U travnju 2016., vraćajući se s grčkog otoka Lezbosa, Papa je sa sobom u zrakoplovu poveo tri obitelji izbjeglih sirijskih muslimana.

Krajem srpnja, pozvao je međunarodnu zajednicu da djeluje "brzo i odlučno" kako bi se izbjegle nove tragedije migranata u moru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je da su od 1. siječnja 2014. do 30. srpnja  2018. iz Sredozemnog mora izvučena tijela 5773 migranta, a u tom razdoblju nestalo je 11.089 osoba čija tijela nikad nisu pronađena.

Prema IOM-u, te pogibije i nestanci uglavnom se događaju u središnjem dijelu Sredozemnog mora između Libije, Tunisa, Malte i Italije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo