Povlačenje iz Sirije / Pentagon šalje 1000 vojnika u Irak: 'Nastavlja se misija protiv Islamske države'

Image
Foto: AP

Visoki američki dužnosnik obrane pojasnio je da je situacija još uvijek fluidna i da se planovi mogu promijeniti

20.10.2019.
8:35
AP
VOYO logo

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u subotu kako se očekuje da će se svih gotovo tisuću vojnika koji se povlače iz sjeverne Sirije premjestiti u zapadni Irak kako bi nastavili borbu protiv militanata Islamske države i pomogli braniti Irak.

"Nastavlja se američko povlačenje iz sjeveroistočne Sirije...radi se o tjednima, ne danima", rekao je Esper novinarima na putu za Bliski istok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutni je plan za te snage da se repozicioniraju u zapadni Irak", rekao je Esper, dodavši da broje oko tisuću vojnika. Dodao je kako će njihova zadaća biti da pomognu braniti Irak i nastave misiju protiv Islamske države.

Visoki američki dužnosnik obrane pojasnio je da je situacija još uvijek fluidna i da se planovi mogu promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka odluka o slanju dodatnih američkih trupa u Irak vjerojatno će biti temeljito razmotrena u zemlji u kojoj Iran ima sve veći utjecaj.

"To je trenutni plan, stvari se mogu promijeniti između sada i trenutka kada dovršimo povlačenje, ali trenutno je to plan", dodao je visoki dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nejasno je hoće li američke snage koristiti Irak kao bazu za pokretanje kopnenih napada u Siriji i izvođenje zračnih udara protiv militanata Islamske države.

Dodatne američke trupe povećale bi broj od 5000 američkih vojnika koji su već smješteni u zemlji gdje obučavaju iračke snage, pomažući da ponovno ne ojačaju militanti Islamske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Esper rekao da je razgovarao sa svojim iračkim kolegom i da će to nastaviti činiti i ubuduće, taj potez će neki u Iraku vjerojatno dočekati sa skepsom. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo