154 potpisa Nobelovaca / Peticija Nobelovaca: traže da se aktivistu Liuu Xiaobu dopusti odlazak u inozemstvo na liječenje

Image

Liu Xiaobo, kineski je pisac i aktivist koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 2010., a pušten je u ponedjeljak iz zatvora zbog zdravstvenih razloga.

30.6.2017.
10:57
VOYO logo

Više od 150 dobitnika Nobelove nagrade traži od kineskog predsjednika Xi Jinpinga da dopusti aktivistu Liuu Xiaobu i njegovoj supruzi da odu u Sjedinjene Države na liječenje, kaže se u pismu koje je u petak objavila organizacija za zaštitu ljudskih prava Inicijative za Kinu.

Liu, kineski pisac i aktivist koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 2010., pušten je u ponedjeljak iz zatvora zbog zdravstvenih razloga, nakon što mu je dijagnosticiran uznapredovali oblik raka jetre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je služio 11-ogodišnju zatvorsku kaznu zbog subverznih aktivnosti. Godine 2008. bio je jedan od autora Povelje '08, dokumetna koji je potpisalo 300 intelektualaca a kojim se tražilo da Kina bude "slobodna, demokratska i ustavna država".

Njegova supruga, Liu Xia, koja je u kućnom pritvoru već sedam godina, također je bolesna, kaže se u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražimo od kineske vlade da na humanitarnoj osnovi ispuni želju Liua Xiaoba i Liu Xie da otputuju u Sjedinjene Države na liječenje", dodaje se, uz napomenu da "vrijeme istječe".

Peticiju su potpisala 154 dobitnika Nobelove nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo je poslano i predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, državnom tajniku Rexu Tillersonu i veleposlaniku Terryju Branstadu.

Liu i njegova supruga zatražili su odlazak u inozemstvo ali to im nije odobreno, rekao je njihov odvjetnik u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo