POKUŠAJ OPRAVDAVANJA / Pitanje i dalje stoji: Zašto HDZ BiH nije uvrstio točku o osudi četničkog pokreta u dnevni red?

Iz HDZ-a BIH tvrde da su spasili parlament od senzacionalizma i populizma bošnjačke većine

14.3.2019.
19:56
VOYO logo

Četiri dana od postrojavanja četnika u Višegradu skup je oštro osudio i HDZ BiH te njihov predsjednik Dragan Čović

Osuda stiže nakon što su jučer izaslanici HDZ BiH sa srpskim kolegama odbili 
zahtjev da se u bosanskohercegovačkom parlamentu raspravlja i osudi  okupljanje Ravnogorskoga četničkog pokreta.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-a BIH tvrde da su time spasili parlament od senzacionalizma i populizma bošnjačke većine. 

Valja reći da je prijedlog osude četničkog skupa potekao upravo od Hrvata, ali onih iz redova Komšićeve Demokratske fronte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, točka nije došla na dnevni red jer su protiv glasovali, uz srpske izaslanike, i hrvatski iz HDZ-a. Razlog, kako tvrde, nisu bile ispunjene proceduralne pretpostavke.

''Moram reći da sam malo zatečen da je to mene jednim dijelom razočaravajuće djelovalo'', kaže Zlatko Miletić, zastupnik u BiH parlamentu, Demokratska fronta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svega, Čović sinoć putem Twitera duboko osuđuje četničko okupljanje. Isto ponavlja i danas. No, iz HDZ-a i optužuju da su ovim slučajem Bošnjaci i Komšićeva stranka nastavili sa zlouporabom institucija: ''Jučer smo sačuvali Dom naroda, kao Gornji dom upravo od takvih upada i potrebe za politiziranjem, populizam i takve stvari''.  

O tome nije htio premijer Andrej Plenković, koji se i bez pitanja, pridružio osudi četničkog skupa: ''Ne želim napustiti press konferenciju, a da i ja u ime Vlade Republike Hrvatske ne osudim ovo četničko okupljanje od prije nekoliko dana, mislim da je to jako loše''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za hrvatsku oporbu HDZ BiH nastavlja partnerski odnos s Dodikovom strankom.

''Ništa to nije novo, ali činjenica je da su Hrvati lošom politikom hrvatskih političara u podređenom položaju u BiH, ali ne smiju imati kompromis prema četnicima, koljačima i velikosrbima'', poručio je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je nastavak politike razbijanja susjedne države, koji se očituju od prisustvovanja proslavi Republike Srpske, čak je i hrvatski veleposlanik prisustvovao dodijeli odlikovanja ratnom zločincu'', kazao je saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac.

''Što se tiče glasanja u parlamentu, nadam se da će drugi put kada bude po proceduri da će onda glasovati za'', kazao je saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda sljedeće godine jer kako se sad čini, četnički skup u Višegradu ide dalje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo