PODRŠKA PREDSJEDNIKU / Plenković ozbiljno naljutio slovence: Erjavec i slovenski predsjednik parlamenta podržali Cerarovo otkazivanje sastanka

Image
Foto: EXPA/PIXSELL

'Svi slovenski političari koji su bili za dijalog s Hrvatskom sada su dobili dokaz da taj dijalog nije moguć'

22.9.2017.
15:10
EXPA/PIXSELL
VOYO logo

Sinoćnju odluku slovenskog premijera Mire Cerara da otkaže posjet Zagrebu zbog govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u, u kojemu je arbitražni sporazum o rješenju graničnog prijepora zbog kompromitacije koju je počinila Slovenija ocijenio "ništavnim", podržali su u petak ministar vanjskih poslova Karl Erjavec te predsjednik parlamenta Milan Brglez.

"Snažno podržavam odluku premijera o otkazivanju posjeta. Potvrdilo se je da dijalog s Hrvatskom nije moguć. Bolje je da je naš premijer službeno stajalište Zagreba da ne priznaje arbitražu čuo u New Yorku, nego da se to dogodilo u Zagrebu", kazao je Erjavec novinarima u New Yorku, gdje također boravi na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erjavec, koji je sa svojom Strankom umirovljenika (DESUS)) drugi glavni koalicijski partner u Cerarovoj vladi, bez kojega bi ona izgubila većinu u parlamentu, već je prilikom prvog susreta Plenkovića i Cerara, na kojemu su dogovorili dijalog o otvorenom graničnom pitanju, izražavao skepsu prema takvom dijalogu te tvrdio da bi on imao smisla tek ako hrvatska vlada opozove odluku Sabora i pristane na provedbu arbitražne odluke.

"Svi slovenski političari koji su bili za dijalog s Hrvatskom sada su dobili dokaz da taj dijalog nije moguć. Uvjeren sam da prema Hrvatskoj moramo voditi odlučnu vanjsku politiku i da je odluka da je ne podržimo pri ulasku u OECD bila pravilna", kazao je Erjavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će slovenska diplomatska mreža o zapletu i odnosima s Hrvatskom informirati strane zemlje. "Svi veleposlanici dobit će zadaću da informiraju zemlje domaćine o razlozima otkazivanja sastanka u Zagrebu, ali i s našim stajalištem da se u razgovorima s Hrvatskom ništa u pogledu provedbe arbitražne odluke ne može postići", kazao je Erjavec.

Otkazivanje susreta komentirao je i predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez, istaknuti član Stranke modernog centra čiji je predsjednik Miro Cerar. Podržavši Cerarovu odluku, Brglez je rekao da je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a bio "nepojmljiv" i da je predstavljao zloupotrebu te institucije. "Njegov je govor bio podsmijeh Stalnom arbitražnom sudu (PAC) kao najstarijem permanentnom forumu za mirno rješavanje sporova", kazao je Brglez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su Slovenija i Hrvatska 2009. godine dogovorile arbitražu o granici temeljem bilateralnog dogovora i tako započele postupak ad-hoc arbitraže, s time da je za sjedište arbitara određen Bruxelles, tehničke poslove za arbitre obavljao je stalni arbitražni sud u Den Haagu pa se u slovenskoj javnosti ponekad pogrešno navodi da je to bila međunarodna arbitraža pred stalnim arbitražnim sudom.

 "Još je šokantnije da je Plenković zlorabio tijelo UN-a i pred svim državama svijeta doveo u pitanje temeljno načelo mirnog rješavanja sporova, jer poštovanje sudskih odluka nije stvar izbora, već obaveza i stvar poštovanja prava", kazao je Brglez. Prema njegovim riječima, hrvatski premijer nije uvrijedio samo Sloveniju, nego i druge države, međunarodne institucije, arbitražni sud i arbitre", kazao je Brglez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nastupa hrvatskog premijera Plenkovića, koji je u govoru za govornicom UN-a kazao da je postupak arbitraže kompromitirala Slovenija i da je arbitraža zbog toga "ništetna" te praktično ponovio stajalište Hrvatske i hrvatskog Sabora da o otvorenom graničnom prijeporu treba razgovarati na drugim osnovama, Cerar je kasno sinoć kazao da otkazuje svoj posjet Zagrebu 27. rujna, koji je dva dana ranije dogovorio prilikom susreta s Plenkovićem u New Yorku.

Prema riječima slovenskog premijera, s Plenkovićem je tom prilikom dogovoreno da će se razgovarati "i o arbitražnoj odluci" i njenoj primjeni pa je istup hrvatskog premijera u New Yorku, u kojemu je on, po Cerarovoj ocjeni, "prekršio taj dogovor", učinio da taj susret više nema smisla, zbog čega ga je Cerar otkazao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija je, po Cerarovim riječima, spremna na dijalog s Hrvatskom, ali ovaj put pod određenim uvjetima, a to je da Hrvatska prije njega potvrdi da prihvaća arbitražnu presudu i da će surađivati sa Slovenijom na njenoj implementaciji.

U govoru pred Općom skupštinom UN-a, održanom malo poslije hrvatskog premijera, Cerar je naglasio da svjetska zajednica ne može djelovati bez poštovanja i provedbe međunarodnih ugovora, odluka međunarodnih sudova i tribunala te drugih izvora međunarodnoga prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovanje obveza koje proizlaze iz međunarodnih ugovora i drugih izvora međunarodnoga prava je ugrađeno u Osnivačku povelju UN-a. To je temelj međunarodnog mira i sigurnosti. Štoviše, to je važno jamstvo prijateljskih odnosa i suradnje između država," dodao je Cerar te istaknuo kako su pravna država i međunarodno pravo u središtu slovenske vanjske politike.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo