IZJAVA ZA MEDIJE / Plenković u BiH: 'Želimo da se riješi anomalija koja postoji od 2006. godine'

Image
Foto: Screenshot

Premijer je kazao kako u BiH dolazi kao prijatelj kojem je cilj jedinstva BiH te je ponovno naglasio važnost rješavanja pitanja problema izbora hrvatskog predstavnika

13.12.2021.
20:15
Screenshot
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković danas je bio u službenom posjetu BiH, a nakon posjeta Sarajevu premijer je bio i u Mostaru gdje je održao konferenciju za medije zajedno s Draganom Čovićem

Čović je kazao kako je Plenković u BiH došao da ih ohrabri te da se olakša puta kada je u pitanju zakonodavstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kraju današnjeg posjeta BiH imali smo prigodu razgovarati s članovima BiH u Mostaru. Bilo je važno čuti od predstavnika različitih političkih stranaka snažnu poruku konsenzusa", kazao je premijer. 

Image
GOST RTL-A DANAS /

Čović: 'Podjela neće biti. Moja misija je voditi politiku koja će osigurati mir i stabilnost BiH'

Image
GOST RTL-A DANAS /

Čović: 'Podjela neće biti. Moja misija je voditi politiku koja će osigurati mir i stabilnost BiH'

"Poruka je jasna i temelji se na okviru dva entiteta i tri konstitutivna naroda i zalaganju za konsenzus unutar cijele BiH, a tu prije svega mislim na političke stranke da se postigne dogovor u kojem bi i Hrvati imali legitimne, istinske, zastupnike je vrlo važan. Na tragu mojih sastanaka s predsjedateljem Vijeća ministara i kolegijem Parlamentarne skupštine BiH, Doma naroda, nastaviti poticati politički konsenzus. Želimo nastaviti aktivan dijalog s BiH, održati tijekom proljeća sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara u RH", kazao je premijer te dodao da Hrvatska želi pomagati BiH na putu u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o podršci Čovića i HDZ-a BiH o Miloradu Dodiku i ukidanju Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici, Plenković je kazao da je Čović svojim pismom pojasnio svoju poziciju.

"Smatram da je na taj način otklonio i najmanju sumnju da kod njega, a pogotovo kod HDZ BiH postoji bilo kakva dvojba oko karaktera zločina u Srebrenici, a to je genocid. Ta dvojba ne postoji niti u Vladi RH niti kod političkih predstavnika Hrvata u BiH i mislim da je to njegovo pismo dobrodošlo", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čović je komentirao prijedlog Ustavne reforme BiH te kazao da je Ustav jasno definirao konstitutivnost naroda u BiH.

Premijer se osvrnuo na presudu "Sejdić i Finci" Europskog suda za ljudska prava prema kojoj se pripadnicima manjina u BiH mora omogućiti kandidiranje za Predsjedništvo i Dom naroda BiH, premijer je kazao da presudu treba čitati kao nijansiranu presudu i poruku koja ide za tim da nema diskriminacije drugih manjina u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije mi poznato da je bio međunarodni forum na kojem je postignut konsenzus da se međunarodna zajednica odriče ili odmiče od ustavnog okvira BiH koji je dogovoren Daytonom", kazao je premijer te dodao da misli da treba tražiti rješenje koje će biti uključivo ali neće eliminirati postavke ustavne arhitekture kakvu BiH ima već 26 godina. 

"Kada se razgovara o BiH, naši europski partneri gledaju u nas i čekaju što ćemo mi reći i hrvatska uloga je ponekad i uloga dodatnog pojašnjenja. Sa zadovoljstvom ću kolege u EU izvijestiti o situaciji ovdje i koliko moramo biti fokusirani i pomoći. Došli smo ovdje s najboljim namjerama i želimo da se riješi ta jedna anomalija koja od 2006. muči Hrvate u BiH", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao kako u BiH dolazi kao prijatelj kojem je cilj jedinstva BiH te je ponovno naglasio važnost rješavanja pitanja, kako je rekao, anomalije koja traje 15 godina, a to je problem izbora hrvatskog predstavnika.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo