SUČELJAVANJE UOČI IZBORA / Počelo je s osmijehom, a zaiskrilo na energetici: Debata između Macrona i Le Pen bila je važna za Francusku, ali i Europu

Dugoočekivani, dvoipolsatni duel počeo je civilizirano, da bi završio uz povišene tonove. Možda i zato što je Le Pen zabranila da se počne temom Rusije i Ukrajine što je Macron poslije jedva dočekao

21.4.2022.
19:30
VOYO logo

Počelo je s osmijehom. Najmlađi francuski predsjednik u povijesti koji za sebe kaže da nije ni lijevo ni desno, i s druge strane ekstremno desno orijentirana Marine Le Pen. Čim je uhvatio priliku Emmanuel Macron ju je prozvao zbog njezinih odnosa s Rusijom i nekadašnjeg divljenja Vladimiru Putinu, priznavanja ruske aneksije Krima te kredita u ruskoj banci.

"Zašto ste to učinili? I ovo večeras govorim s velikom ozbiljnošću. Zato što je za našu zemlju to loša vijest, jer ovisite o ruskoj moći i ovisite o gospodinu Putinu", kazao je Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On savršeno dobro zna da sam žena koja je apsolutno i potpuno slobodna i da branim Francusku jer sam domoljub i to sam cijeli život pokazivala", odgovorila mu je Le Pen.

Image
tko će pobijediti? /

Za pet dana Francuzi biraju predsjednika: 'Da nema neformalnih centara moći, Macronu bi bilo još teže dobiti Le Pen'

Image
tko će pobijediti? /

Za pet dana Francuzi biraju predsjednika: 'Da nema neformalnih centara moći, Macronu bi bilo još teže dobiti Le Pen'

Macron je uvjeren da će Francuska izići iz Europske unije ako Le Pen postane predsjednica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da danas još želite izići iz nje, jer se Vaš program nije promijenio, samo što to više ne govorite. Vjerujem u Europu i vjerujem u francusko-njemačke odnose", kazao je Macron.

Dolazak Le Pen na čelo zemlje, značio bi i veliki dolazak suverenista na europsku političku scenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je ova fama što se sada stvara oko Le Pen strašenje čitave Europe s nekakvom rigidnom desnicom koja Europi može donijeti probleme. Upravo je suprotno, vidimo da te mlake ljevičarske politike kojima pripada i Macron, on je lijevi, dovode Europu u situaciju da se nalazi u žrvnju svjetske geopolitike", smatra saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

"Da, mislim da bi bila opasna. Mislim da pobjeda ekstremne desnice bilo gdje, a u ovom času bi u Europi bila opasna, a Marine Le Pen to upravo jest", smatra saborska zastupnica Ivana Kekin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Le Pen je u dva i pol sata birače pokušala dobiti s obećanjima o smanjenju troška života i poreza te povećanju plaća, dok joj je Macron spustio rekavši da predsjednik ne povećava plaće. Zaiskrilo je i na temama o energentima i klimatskim promjenama.

Debatu je pratilo više od 15 milijuna Francuza, a prema prvim anketama njih gotovo 60 posto misli da je Macron bio uvjerljiviji. Izbori su za četiri dana, presudni će biti birači Jean-Luca Melenchona, koji je u prvom krugu bio treći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo