farmaceutski rat / Počeo farmaceutski rat! Moderna tuži Pfizer zbog cjepiva: 'Patentirali smo godinama prije pandemije'

Image
Foto: Shutterstock, ilustracija

Modernino cjepivo donijelo je 10.4 milijarde dolara prihoda ove godine, dok je Pfizerovo uprihodilo oko 22 milijarde

26.8.2022.
15:45
Shutterstock, ilustracija
VOYO logo

Počinje li farmaceutski rat? Naime, Moderna je tužila Pfizer i njihovog njemačkog partnera BioNTech za kršenje patenta kod razvoja prvog cjepiva protiv koronavirusa odobrenog u SAD-u. Kažu kako su kopirali tehnologiju koju je Moderna razvila godinama prije pandemije, prenosi Reuters.

Tužba, kojom se traži još neodređena novčana odšteta, podnesena je u Okružnom sudu SAD-a u Massachusettsu i Regionalnom sudu u Düsseldorfu u Njemačkoj, objavila je Moderna u svom priopćenju za javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podnosimo tužbu kako bismo zaštiti inovativnu mRNA tehnološku platformu u čije smo stvaranje uložili milijarde dolara. Patentirali smo je godinama prije nego što je buknula pandemija COVID-a", tvrdi izvršni direktor Moderne, Stephane Bancel.

Image
CJEPIVA NA LEDU /

Zavirili smo u hladnjaču gdje se čuvaju nepotrošena cjepiva. Najviše je Pfizera, stoji više od milijun doza. Nema interesa

Image
CJEPIVA NA LEDU /

Zavirili smo u hladnjaču gdje se čuvaju nepotrošena cjepiva. Najviše je Pfizera, stoji više od milijun doza. Nema interesa

Moderna, Pfizer i BioNTech prvi su razvili cjepivo za novi koronavirus. Moderna, kada je postojala samo deset godina, bila je inovator u tehnologiji koja je omogućila neviđenu brzinu u razvoju cjepiva protiv COVID-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BioNTech sa sjedištem u Njemačkoj također je radio na tome u trenutku kada je sklopio partnerstvo s američkim farmaceutskim divom Pfizerom.

Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je hitnu upotrebu cjepiva protiv koronavirusa - prvo Pfizeru odnosno BioNTechu u prosincu 2020., a tjedan dana kasnije i Moderni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modernino cjepivo donijelo je 10.4 milijarde dolara prihoda ove godine, dok je Pfizerovo uprihodilo oko 22 milijarde dolara.

Moderna tvrdi da su Pfizer i BioNTech bez dopuštenja kopirali mRNA tehnologiju koju su patentirali između 2010. i 2016. - mnogo prije nego što se COVID-19 pojavio 2019. i eksplodirao početkom 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku pandemije, Moderna je rekla da neće "svojatati" svoje patente i to kako bi pomogla drugima da razviju vlastita cjepiva - posebno za zemlje s niskim i srednjim prihodima.

Ipak, u ožujku 2022. izjavili su da očekuju od tvrtki kao što su Pfizer i BioNTech da poštuju njihovo intelektualno vlasništvo. Rekli su da neće tražiti odštetu za bilo koju aktivnost prije 8. ožujka 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Pfizera su rekli da tvrtki tužba nije uručena i da u ovom trenutku ništa ne mogu komentirati...

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo