Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
U BiH

Poduzetnik razotkrio korupciju na sudu: Umjesto imuniteta, protiv njega pokrenuta istraga

Zbog neovlaštenog tonskog snimanja kojim je otkrio korupciju, mogao bi postati najvećom žrtvom afere

Image
Foto: Shutterstock
Hina/ 27.6.2019. u 11:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Poduzetnik Nermin Alešević iz Velike Kladuše koji je prikupio i objavio dokaze o zloporabi položaja i optužio za korupciju predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) Milana Tegeltiju mogao bi postati najvećom žrtvom afere koja tjednima iz temelja potresa bosanskohercegovačko pravosuđe, prenose u četvrtak lokalni mediji.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić odlučila je kako je Alešević neće dobiti imunitet od kaznenog progona i kako će upravo protiv njega biti pokrenuta istraga i to zbog davanja mita i neovlaštenog tonskog snimanja.

Rezultat je to činjenice da je Alešević tajno snimio razgovor u kojemu mu predsjednik VSTV-a Tegeltija uz posredovanje inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marka Pandže nudi pomoć kako bi se ubrzao postupak po jednoj tužbi podnesenoj tužiteljstvu Sarajevske županije.

Alešević je snimio i kako je kao nagradu za tu uslugu policijskom inspektoru Pandži dao novac u protuvrijednosti od oko tisuću eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Snimka je nakon toga završila u medijima, a uslijedili su brojni zahtjevi za smjenu Tegeltije, ali i preispitivanje cjelokupnog stanja u pravosuđu no članovi VSTV-a su se na to oglušili, a Tegeltija je odbacio svaku odgovornost za korupciju te je najavio privatne tužbe protiv svih osoba i medija koji tvrde suprotno.

Zastupnički dom parlamenta BiH je na sjednici održanoj u srijedu zatražio ostavke svih članova VSTV-a te donio odluku o uspostavi posebnog parlamentarnog istražnog povjerenstva koje bi provjerilo stanje u tom tijelu zaduženom za imenovanje svih sudaca i tužitelja u BiH.

Upravo se čita

Tegeltija je odmah nakon toga reagirao izjavom kako parlament narušava trodiobu vlasti te poseže za populističkim i protuzakonitim mjerama.

"Uspostava istražnog povjerenstva parlamenta za ispitivanje stanja u pravosuđu, a posebno u VSTS je potpuno izvan ovlasti parlamenta BIH i predstavlja grubo miješanje zakonodavne vlasti u rad tijela sudske vlasti i kao takav je potpuno besmislena, nedopuštena i izravno narušava neovisnost pravosuđa", izjavio je Tegeltija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Odmah nakon toga iz Tužiteljstva BiH poduzetniku Aleševiću poslan je poziv na saslušanje u svojstvu osumnjičenog za kaznena djela davanja dara i neovlaštenog tonskog snimanja.

Uz to je Aleševiu uručeno i rješenje glavne tužiteljice Tadić kojim ona odbija njegov zahtjev da mu se osigura imunitet kako bi svjedočio o Tegeltijinoj korumpiranosti.

Iz Tužiteljstva BiH ranije su potvrdili da je i inspektor Pandža u statusu osumnjičenika no protiv predsjednika VSTV-a nije otvorena nikakva istraga.

Hina/ 27.6.2019. u 11:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba