Škaljarski klan / Pojedinci odlaze i dolaze, a rat ostaje: Sve o mafijaškim razmiricama navodno povezanim s ubojstvom na Zrću

Image
Foto: Shutterstock, ilustracija

Pojedine organizirane kriminalne grupe broje više od 200 članova, a iako je broj članova relativno velik - niti jedna grupa ne djeluje sama...

25.8.2022.
17:39
Shutterstock, ilustracija
VOYO logo

Jedan tunel, dva naselja. Na jednom su kraju Škaljari, ne tako malo naselje poznato kao utočište jednog od najbrutalnijih klanova u ovom dijelu Europe. Iako je točno da su pojedinci s vrha tog klana odrasli na škaljarskim ulicama, oni su odavno nastanjeni u vilama elitnijih krajeva, piše Vreme.

Na drugoj strani tunela - Kavač. Njena prepoznatljivost nije ništa manja od škaljarske. Za razliku od Škaljaraca, vođe Kavačkog klana zaista žive u Kavču, a posebno se ističe dobro opasana vila na ulazu u naselje koja je vlasništvo jednog od vođa Kavčana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavlja se da je u brutalnom smaknuću koje se dogodilo jutros na Zrću ubijen upravo član prvog, škaljarskog klana.

Image
rat klanova /

RTL doznaje tko je muškarac koji je brutalno ubijen ispred kluba na Zrću. Sumnja se na mafijašku likvidaciju

Image
rat klanova /

RTL doznaje tko je muškarac koji je brutalno ubijen ispred kluba na Zrću. Sumnja se na mafijašku likvidaciju

Ti su klanovi nekad bili dio jedne veće, takozvane "Kotorske grupe". Predstavljali su dvije struje u okviru jednog klana - jer ni prije izbijanja sukoba nije bilo prevelikih simpatija između njih...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ratovati" su počeli u Valenciji 2014. godine, kada je došlo do nestanka veće količine kokaina. Nakon toga brutalno je likvidirano više osoba.

Situacija je eskalirala nakon što je ubijen Dragan Dudić Fric, kontroverzni kotorski biznismen vrlo velikog utjecaja. Kao prvobitni motiv za njegovo ubojstvo, crnogorska policija spominjala je osvetu, no kakav god motiv bio, jedno je sigurno – ubojstvom Frica stvorena je prilika za uspon nekih novih ljudi, koji su tu priliku i iskoristili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnos snaga mijenjao se iz godine u godinu, a ulice su svakoga dana bile sve krvavije i krvavije. Iako je broj članova relativno velik - niti jedna grupa ne djeluje sama.

I to kako bi ostali konkurentni na tržištu narkoticima. Imperativ je pronaći partnere diljem regije - manje kriminalne grupe koje su na neki način bile neutralne morale su se prikloniti jednoj od strana kako bi ostale "u igri", dok su one veće sklopile stalnu suradnju s jednim od klanova kako bi osigurale prevlast na ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno najpoznatiji od takvih suradnika je bio Veljko Belivuk zvan "Velja Nevolja". Njegova ekipa je za Kavčane uglavnom obavljala poslove oko distribucije kokaina, ali i "prljave poslove", odnosno likvidacije članova suparničkog klana.

Klan Velje Nevolje povezivan je i s određenim garniturama iz vlasti okupljenim oko bivše državne tajnice Dijane Hrkalović i tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, za glavu Veljka Belivuka pripadnici "škaljarskog klana" navodno su bili spremni platiti 700 tisuća eura, piše Mondo. Cijene za naručena ubojstva su paprene, a kreću se po par stotina tisuća eura.

Lideri Kavčana i Škaljaraca nisu jeftini. Tako je, primjerice, za likvidaciju vođe Škaljarskog klana, Kavački klan navodno spreman "iskeširati" 900 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedine organizirane kriminalne grupe broje više od 200 članova, stoji u dokumentu o procjeni opasnosti od organiziranog kriminala u Crnoj Gori. U istom dokumentu evidentirano je deset kriminalnih klanova - tri su najopasnija, a škaljarski i kavački su jedni od njih.

U istom dokumentu evidentirano je krijumčarenje droge kao glavni biznis kriminalnih grupa. Osim toga u dokumentu su pobrojane vođe klanova, njihova hijerarhijska podjela, financijska moć, koruptivna mreža, kriminalni poslovi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imaju velika financijska sredstva koja im pomažu da regrutiraju nove članove", ocijenjeno je u dokumentu.

U klanovima su evidentirani i deseci žena - mahom supruge, kćeri, majke, sestre, djevojke... Upravo su jedna od karakteristika klanova obiteljske i prijateljske veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi su uhićivani posvuda - od Grčke, Španjolske do južne Amerike. Ostavili su traga i u Hrvatskoj. Naime, jedan od najpoznatijih srpskih kriminalaca koji se dovodi u vezu s Škaljarcima, Filip Korać, u travnju se predao policiji.

Njega su mediji prozivali kao jednog od čelnika srpskog Zemunskog klana, no navodno je poslove obavljao i za Škaljarski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedinci tako odlaze i dolaze - a borba ostaje. Nakon svakog većeg ubojstva čini se kako jedna ili druga grupa gube rat, no on je daleko od pobjede ili poraza. Čak i ako se to dogodi, svaka "pobjeda" bit će pirova i iza sebe će ostaviti mnoge živote.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo