SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN / Pokucali im na vrata i odveli na strijeljanje: 'Bili smo bez vode i hrane, molili se da dočekamo jutro'

Slobodan Mutić poručio je kako se ne osjeća krivim, dok se Stjepanu Perenčeviću sudi u odsutnosti

28.3.2019.
9:30
VOYO logo

27 godina od zločina počelo je suđenje Slobodanu Mutićuosumnjičenom za ratni zločin počinjen u Petrinji. Mutića su prošle godine Sjedinjene Američke Države izručile Hrvatskoj. Za kćer i sina ubijenih supružnika, Stjepana i Paule Cindrić, sve ovo teško je proživljavati. Kad su joj ubili roditelje, Katarina je imala samo 15 godina. 

"27 godina mi čekamo pravdu, 27 godina ja kao dijete koja sam ostala zarobljena u Petrinji čekam da se počinitelji kazne", kazala je Katarina Bešlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od počinitelja, prema  sumnjama tužiteljstva, upravo je Slobodan Mutić kojemu je zajedno sa Stjepanom Perenčevićem u srijedu počelo suđenje za ubojstvo uglednih stomatologa. Bilo je to u siječnju 92. godine. Prvo su im pokucali na vrata. 

"Naredili su im da izađu iz kuće i sjednu u osobno vozilo, nakon čega su ih odvezli u selo Jošavica u blizini Petrinje gdje su im naredili da izađu iz vozila i kod kućnog broja 1 iz vatrenog oružja u njih ispalili više hitaca", ispričala je Sanja Jagušt, zamjenica županijske državne odvjetnice u Sisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodan Mutić poručio je kako se ne osjeća krivim, dok se Stjepanu Perenčeviću sudi u odsutnosti jer ga Srbija ne želi izručiti. Mutić je 99. pobjegao u Sjedinjene Američke Države, lagao o svojoj prošlosti zbog čega je proveo dvije godine iza rešetaka. Prošle godine izručen je Hrvatskoj i otad je  u sisačkom zatvoru. 

"Moj branjenik se brani da nije počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Čak smatramo da materijalni dokazi iz spisa ukazuju da nije činio on već netko drugi, a ime ćete saznati na raspravi", poručio je Mutićev odvjetnik Danko Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perenčevića i Mutića se tereti da su 6. siječnja 1992. u Petrinji, u večernjim satima, pokucali na vrata bračnog para Stjepana i Paule Cindrić, inače uglednih stomatologa, koje su odvezli u Jošavicu i ondje ih ubili hicima iz vatrenog oružja.

"To zatočeništvo, tri mjeseca šta sam ja prošla, je bilo strašno. Mi smo bili maltretirani. Bili smo bez vode, bili smo bez hrane, živjeli smo od danas do sutra, moleći svaki dan hoćemo li dočekati jutro", prisjeća se Katarina koja je tih 90-ih čudom spašena, kada su ju, zahavljujući jednom gospodinu iz okupirane Petrinje prebacili u inozemstvo. Roditelje su ucijenili i ubili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad su ih ubili, pljačkali su tri dana moje dvije kuće. Odnijeli su ordinaciju od roditelja, potom su benzinom zapalili sve, izgorjelo je sve do temelja", kaže kći ubijenih roditelja Cindrić, Katarina.         

Zahvaljujući trudu i upornosti, Katarina sa suprugom danas ima obiteljski obrt. Od države traži samo pravdu i maksimalnu kaznu zatvora za sve počinitelje ratnih zločnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo