'stravičan mandat' / Politička analitičarka za RTL o 44 dana vlasti britanske premijerke: 'Ne može se ovako neodgovorno ponašati'

Image
Foto: RTL

Politički potres u Velikoj Britaniji: samo šest tjedana nakon preuzimanja funkcije premijerke, Liz Truss podnijela je ostavku

20.10.2022.
19:25
RTL
VOYO logo

"Važno je da odmah prionemo na posao. Imamo dvije godine do sljedećih izbora", rekla je nakon što je zasjela na premijersku fotelju.

Toliko nije izdržala - Liz Truss vodila je zemlju samo 44 dana. Tako je i službeno postala premijerka s najkraćim stažem u britanskoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Shvatila sam da s obzirom na situaciju ne mogu dovršiti mandat za koji me izabrala Konzervativna stranka. Stoga sam razgovarala s njegovim veličanstvom kraljem kako bih ga obavijestila da dajem ostavku na vodeće mjesto Konzervativne stranke", rekla je.

Veliku Britaniju, barem kako je ona htjela - pokrenula nije. U samo šest tjedana urušio se njezin politički autoritet, izgubila je dva ključna ministra, i to financija i unutarnjih poslova, ali i povjerenje gotovo svih svojih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ipak ostavka /

Britanska premijerka Liz Truss podnijela je ostavku. Na vlasti bila dugih šest tjedana

Image
ipak ostavka /

Britanska premijerka Liz Truss podnijela je ostavku. Na vlasti bila dugih šest tjedana

Ipak je morala odustati od najavljenog političkog programa: mini budžet, odnosno proračun koji je njezina vlada najavila, uključivao velike porezne rezove - uzdrmao je financijska tržišta, ali i uzrokovao pad funte i državnih obveznica. Tako su se Britanci suočili s najvišom inflacijom u posljednjih 40 godina, a gotovo 80 posto građana Liz Truss - nije podržavalo. Politički put prema dnu - stvorila je sama.

"Ona je htjela biti konzervativnija od svih konzervativaca, nemajući nikakvu strategiju, kako i na koji način izvesti politiku koju je htjela provesti. Ovo je situacija u kojoj netko tko poznaje ekonomiju, tko pozna tržište, a prije svega je član G7 ne može se ovako neodgovorno ponašati", objašnjava politička analitičarka Mirjana Rakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba je njezin kratki mandat - nazvala stravičnim.

"Kakav je to nered! Ovo nije samo sapunica u vrhu torijevske stranke. Ovo nanosi veliku štetu našoj ekonomiji i ugledu naše zemlje. Sve plaćaju ljudi i to visokim cijenama, višim hipotekama", rekao je predsjednik Laburističke stranke, Keir Starmer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcije na ostavku Liz Truss stigle su i iz svjetskog političkog vrha.

"Na osobnoj razini, uvijek sam tužan kada odlazi netko od kolega. Nadam se da će Britanci povratiti stabilnost", poručio je Emmanuel Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je dobar partner po pitanju Rusije i Ukrajine, a Britanci će svoje probleme riješiti. Bila je dobar partner", rekao je Joe Biden.

Taj politički partner je otišao, a sada se čeka idući petak i proglašenje novog premijera ili premijerke Velike Britanije. Izbora je mnogo iako su najizgledniji kandidati Rishi Sunak i Penny Mordaunt, koji su na posljednjim izborima izgubili upravood Truss, a spominje se i veliki povratak Borisa Johnsona - koji to službeno još nije potvrdio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo