izvanredno stanje / Posljednji izgred kod Krima poput je one priče o čaši koja je nekome poluprazna, a nekome polupuna

Zvecka se oružjem i zaoštrava kriza na ukrajinsko- ruskoj granici. Službeni Kijev javno strahuje od 'totalnog rata'

28.11.2018.
22:10
VOYO logo

Strogi vojni nadzor na ulazu u lučki grad Mariupolj. Ovakve scene od jutros su ukrajinska svakodnevica. Rezultat su izvanrednog stanja zbog, kako tvrde ukrajinci mogućeg rata s Rusijom. Posljedica nedavnog izgreda na ulazu u Azovsko more na kojem leži i Mariupolj u kojem se sve doima normalno.

"Nikad nismo imali izvanredno stanje. Tako da je to teško razumjeti. Kažu da ustavna prava neće biti ograničena, ali ne znamo što će se dogoditi za tjedan, dva tjedna ili tri", kazala je Iryna Ivanova, stanovnica Mariupolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No zato ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko, zna što Rusija priprema. Ili nagađa. "Broj tenkova u bazama smještenim uz našu granicu utrostručio se. Zašto su se tamo rasporedili? Broj jedinica raspoređenih duž cijele dužine naše granice dramatično se povećava, a moguće vježbe kao isprika ne opravdavaju ovo povećanje na bilo koji način", tvrdi Poroshenko.

'To je očita provokacija'

Ukrajina je na nogama. Sve institucije su u stanju pripravnosti. S posebnom pozornošću se prate daljnji potezi Moskve. Je li to raspoređivanje protuzračnih sustava na Krim? Dvosmjerne optužbe izmedju Ukrajine i Rusije su stalne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je očita provokacija. Provokacija koju su organizirale  vlasti i, mislim, sam predsjednik, uoči predsjedničkih izbora koji će se održati u Ukrajini u ožujku iduće godine godine", kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin

Traži se pooštravanje sankcija prema Rusiji

Zabrinuta je i međunarodna zajednica. "Očito je kako je ono što se dogodilo tijekom vikenda bila ozbiljna eskalacija. Opasna eskalacija od strane Rusije koja je nastavila svoje agresivno ponašanje prema Ukrajini. Sjedinjene Države i dalje podupiru ukrajinski teritorijalni integritet", kazala je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traži se pooštravanje sankcija prema Rusiji, kao jedna od mjera, no suglasja među zapadnim partnerima nema. Neće ga biti niti tijekom skorog susreta na vrhu  najrazvijenijih zemalja svijeta u Argentini. Baš kao što sigurno neće biti niti ovoga susreta.

Jer posljednji izgred kod Krima poput je one priče o čaši koja je nekome poluprazna, a nekome polupuna. I sve to dok se zaplijenjeni ukrajinski brodovi kojoi su i razlog produbljenja krize ljujuškaju u ruskim teritorijalnim vodama. Idilično. U odnosima koji su daleko od toga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo