još jedna politička kriza / Potpredsjednica irske vlade podnijela ostavku, umanjujući prijetnju izborima

Image
Foto: Brian Lawless/Press Association/PIXSELL

Izvor iz vlade potvrdio je izvještaje da će Fitzgerald odstupiti, što su tražile oporbene stranke nakon objave dokumenata o njezinom postupanju prema zviždaču

28.11.2017.
15:08
Brian Lawless/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednica irske vlade Frances Fitzgerald u utorak je podnijela ostavku što će najvjerojatnije spriječiti pad vlade i sazivanje prijevremenih izbora koji bi bacili sjenu na ključni summit o Brexitu koji se održava idućeg mjeseca. 

Izvor iz vlade potvrdio je izvještaje da će Fitzgerald odstupiti, što su tražile oporbene stranke nakon objave dokumenata o njezinom postupanju prema zviždaču unutar policije koji je upozorio na korupciju u snagama sigurnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fianna Fail, glavna oporbena stranka koja podržava manjinsku vladu premijera Lea Varadkara iz stranke Fine Gael, istaknula je kako su ostavkom potpredsjednice izbjegnuti prijevremeni izbori u prosincu. 

Irsku je ova politička kriza pogodila uoči ključnog summita o Brexitu idućeg mjeseca na kojemu će Varadkar igrati glavnu ulogu. Službeni Dublin će tada čelnicima Europske unije otkriti je li postignut dovoljan napredak u pitanju budućnosti granice između Irske kao članice EU i britanske pokrajine Sjeverne Irske koja će tada biti izvan tog saveza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta granica, jedina kopnena između Britanije i EU-a, jedna je od tri pitanja koje Bruxelles želi riješiti prije no što odluči nastaviti s pregovorima o izlasku Britanije iz saveza i prijeći na pitanja trgovine. 

Članovi oporbenih laburista i Sinn Feina tvrde kako su izbori u iduća tri ili četiri mjeseca izgledni i unatoč ostavci potpredsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo