Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Druga strana medalje

Potresna priča Tihomira iz Münchena: 'Za Njemačku si dobar dok radiš i plaćaš račune, a kad zatražiš prava...'

Zbog nesreće na radu je radno nesposoban. Prema njemačkim zakonima, naime, ne ispunjava uvjete za socijalnu pomoć

Image
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Vijesti.hr/ 14.11.2020. u 12:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nesreća na radu i prometna nesreća učinili su Tihomira Turudića (48) radno nesposobnim. U Münchenu već tri godine živi bez primanja. Prema njemačkim zakonima, naime, ne ispunjava uvjete za socijalnu pomoć.

''Sad živim u Münchenu i već tri godine pokušavam dokazati da sam bolestan, da su me takvog učinili u tvrtki u kojoj sam imao nesreću na poslu i koja me pokušala izigrati kad sam se ozlijedio, te u bolnici u Dortmundu u kojoj su me operirali jer su kod nekih operacija pogriješili, i za to nitko ne snosi odgovornost. Nemam nikakva primanja, dva mjeseca nisam platio najam stana i ne znam kako ću dalje'', ispričao je za Fenix magazin Turudić koji je podrijetlom iz Čitluka u BiH iz kojeg se najprije preselio u Makarsku, a potom i u Njemačku.

''Za njemačku državu si dobar dok radiš i plaćaš račune, a kad zatražiš svoja prava, onda si u problemima. Pogotovo ako si stranac'', zaključio je.

Turudić je po pomorac, ali bavio se i strojarstvom. U Dattel, grad u blizini Dortmunda je dolazio od 2009. godine na sezonski rad. Godine 2016., primljen je na stalan ugovor u tvrtki koja se bavi izradom betonskih ploča pa se preselio u Datteln. Prvu nesreću na radu doživio je 2017. godine kada je pao s ljestvi s visine od 2,5 metra. Oštetio je kralježnicu, pojavila mu se bol u desnoj preponi, i bol u vratu s desne strane. Nakon toga je četiri puta operirao trbuh.

Vijesti.hr/ 14.11.2020. u 12:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mračna otkrića

Strava na jezeru: Voda se povlači zbog suše, otkrivaju se ljudski kosturi. 'Postoji moguće objašnjenje...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba