tajni nuklearni program / Povećanje napetosti na Bliskom istoku: Iranski predsjednik optužio Izrael za ubojstvo nuklearnog znanstvenika

Image
Foto: fronpagemag.com

Ubojstvo znanstvenika moglo bi izazvati sukobe između Irana i njegovih neprijatelja

28.11.2020.
10:40
fronpagemag.com
VOYO logo

Iranski predsjednik Hasan Rohani optužio je u subotu Izrael za ubojstvo vodećeg nuklearnog znanstvenika u zemlji, za kojeg Zapad sumnja da je tvorac tajnog vojnog nuklearnog programa Teherana.

Napetosti na Bliskom istoku

Iranski vođe klera i vojni lideri zaprijetili su da će se osvetiti zbog ubojstva Mohsena Fakhrizadeha u petak, što bi moglo dodatno povećati napetosti na Bliskom istoku i šire. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš je narod mudriji od toga da upadne u zamku cionističkog režima (Izrael) ... Iran će sigurno odgovoriti na mučeništvo našeg znanstvenika u odgovarajuće vrijeme", rekao je Rohani na sastanku vlade koji je prenosila televizija. 

"Još jednom su zle ruke globalne arogancije i cionističkih plaćenika umrljane krvlju iranskog sina", rekao je Rohani i dodao da ubojstvo Fakhrizadeha neće usporiti rad na nuklearnom naoružanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je odbio komentirati ubojstvo.

Ubojstvo znanstvenika moglo bi izazvati sukobe između Irana i njegovih neprijatelja u posljednjim tjednima predsjedničkog mandata Donalda Trumpa i zakomplicirati napore izabranog američkog predsjednika Joea Bidena da oživi praksu Baracka Obame kad preuzme Ovalni ured u siječnju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Oružani napad /

Ubijen iranski znanstvenik za kojeg se dugo sumnja da je mozak tajnog nuklearnog programa

Image
Oružani napad /

Ubijen iranski znanstvenik za kojeg se dugo sumnja da je mozak tajnog nuklearnog programa

Umro u bolnici

Bijela kuća, Pentagon, State Department, CIA i Bidenov tim također su odbili komentirati slučaj. Najmanje četvero iranskih znanstvenika ubijeno je između 2010. i 2012., a Teheran smatra da je cilj tih atentata bila sabotaža njegovog nuklearnog programa.

Mohsen Fakhrizadeh umro je u bolnici od ozljeda zadobivenih u pucnjavi napadača na njegov automobil, prenijela je u petak agencija Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan svjedok je za državnu televiziju rekao da je pucnjava potrajala i da su se tjelohranitelji Fakhrizadeha sukobili s atentatorima. 

Zapad, Izrael i iranski disidenti su Fakhrizadeha dugo opisivali kao čelnika tajnog programa razvoja nuklearnog oružja zaustavljenog 2003. godine. Iran je odbacivao da pokušava razviti takvo naoružanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo