svjedočanstva / 'Pravila sam se da se to nije dogodilo': Redovnice progovorile o seksualnom zlostavljanju u Crkvi

Image
Foto: Thinkstockphotos/Ilustracija

U Vatikanu je zavladao 'zavjet šutnje' stoga je odgovornost prebačena na lokalne crkvene lidere koji bi trebali riješiti probleme

31.7.2018.
7:34
Thinkstockphotos/Ilustracija
VOYO logo

Sve više redovnica izlazi u javnost sa svojim svjedočanstvima o seksualnom zlostavljanju od strane svećenika i biskupa. Jedna redovnica ispričala je za Associated Press kako je tajnu o zlostavljanju skrivala 20 godina.

"Pravila sam se da se to nije dogodilo. Taj događaj otvorio je jednu bolnu ranu u meni", kazala je. Najgori trenutak njenog života dogodio se u ispovjedaonici 2000. godine kada je svećenik na nju nasrnuo usred ispovijedanja zbog čega se, kako je kazala, više nije usudila ići na ispovijed. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa redovnica iz Čilea osvanula je ovoga tjedna na nacionalnoj televiziji i ispričala kakve je strahote proživljavala u jednoj maloj župi. Tvrde da ih nisu zlostavljali samo svećenici već i druge redovnice, a unatoč što su sve prijavile nadređenima, odgovor s druge strane nije bilo. 

U Vatikanu je zavladao "zavjet šutnje" stoga je odgovornost prebačena na lokalne crkvene lidere koji bi trebali riješiti probleme sa svećenicima silovateljima. "Šutnja je predugo trajala i zato sam jako tužan i razočaran. Budimo realni, već dugi niz godina se znalo za ovo", rekao je Karlijn Demasure, jedan od vodećih stručnjaka po pitanju seksualnog zlostavljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demasure tvrdi kako neželjne trudnoće nisu tako rijetke te da se one većinom rješavaju pobačajem kojeg plati svećenik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo