SLUŽBENI POSJET / Premijer o ukrajinsko-ruskom konfliktu: 'Hrvatska želi mir, dijalog, razgovor, ne želi stradanja i destabilizaciju'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer je kazao da će o Ukrajini razgovarati i u Bruxellesu te da su poruke Hrvatske u situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi jasne

8.12.2021.
14:45
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u dvodnevnom je službenom posjetu Ukrajini. Premijer u Ukrajini dao izjavu zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Premijer je kazao da je tajming pažljivo biran da bude blizu 11. prosinca, dana kada je Ukrajina bila prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da će hrvatska otvoriti turističku ured u Ukrajini te kazao da je važna dimenzija njihovog susreta gospodarska suradnja. 

Premijer je sa Zelenskijem potpisao i Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine te kazao da Hrvatska podupire reformske procese u Ukrajini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je prilikom susreta pozvao ukrajinskog predsjednika u Hrvatsku. 

Zelenskij je komentirao i razgovor američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina te kazao da njihov razgovor smatra pozitivnim. Također je kazao i da će sutra telefonski razgovarati s Bidenom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijeru i ukrajinskom predsjedniku postavljeno je pitanje i jesu li razgovarali o ukrajinsko-ruskoj krizi te koliko je hrvatski model mirne reintegracije primjenjiv za Ukrajinu. 

"O Ukrajini ćemo razgovarati u Bruxellesu, Hrvatska želi mir, dijalog, razgovor, ne želi sukob i konflikt, ne želi stradanja i destabilizaciju Ukrajine, to su poruke koje su jasne, koje ističemo i iza kojih stojimo", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče iskustva Hrvatske u procesu mirne reintegracije, model mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja je jedinstven, najuspješnija misija UN-a na području Europe. Taj model je važan i bitan. Kad imate iskustvo Domovinskog rata, kada broj poginulih u Ukrajini od 2014. nakon intenzivnog dijela sukoba se približava tim brojevima, moramo gledati na pitanje očuvanja ljudskih života i korištenja mehanizama koji bi mogli biti implementirani. Nema jednostavne copy/paste solucije", kazao je.

Ukrajinski predsjednik je kazao da se reintegracija ukrajinskog teritorija može dogoditi samo na miran način. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koristimo najbolje svjetske prakse, a Hrvatska je dobar primjer", kazao je Zelenskij.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo