oproštaj od velikog umjetnika / Preminuo hrvatsko-španjolski slikar Petar Maruna

Image

Godine 1960. emigrirao je iz bivše države skupa sa braćom Borisom i Šimom u Italiju, a zatim u Argentinu gdje je studirao na Likovnoj akademiji u Cordobi. Godine 1964. preselio se u Španjolsku

29.8.2016.
22:44
VOYO logo

23. kolovoza 2016. godine u Aranjuezu, Madrid, Španjolska, umro je Petar (Pedro) Maruna.

Petar Maruna hrvatsko-španjolski slikar, rođen je 1938. godine u Potpragu na Velebitu, kao najstariji od četvero braće. Prvo desetljeće svojega života proveo je u okolici Zadra (Velebit, otok Pašman). Obitelj Maruna 1948.g. seli u Zaprešić gdje Petar ide u školu, a potom u gimnaziju u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1960. emigrirao je iz bivše države skupa sa braćom Borisom i Šimom u Italiju, a zatim u Argentinu gdje je studirao na Likovnoj akademiji u Cordobi. Godine 1964. preselio se u Španjolsku gdje je studirao i 1969. diplomirao na Visokoj školi lijepih umjetnosti San Fernando u Madridu. Od tada živi i radi u Španjolskoj.

Kao profesionalni umjetnik održao je 40-ak samostalnih te sudjelovao na više od stotinu skupnih izložbi. Ilustrirao je nekoliko izdanja Knjižnice Hrvatske revije, kao i naslovnicu tog najznačajnijeg iseljeničkog časopisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnik je dviju španjolskih nacionalnih nagrada, a njegove su slike dijelom fundusa mnogih svjetskih muzeja poput Museo de la Real Academia de Bellas Artes San Fernando (Madrid), Museo Espańol del grabado Contemporáneo (Marbella), Museo de Bellas Artes (Malaga), Museo de Vaticano, Museum of Fine Arts (Boston), Bibliotheque Nationale (Paris), Museo-Fundacio Guayasamim (Quito) i dr.

Iako je većinu svojega života izbivao iz svoje domovine, intenzivno je živio Hrvatsku svakodnevno jer je bila dio njegova srca, duše i njegovih boja. Nadao se potkraj svojega života vratiti u Hrvatsku i živjeti u Zadru, no bolest ga je u toj namjeri omela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Retrospektivna izložba bila je postavljena u svibnju ove godine u Studiju Josip Račić (Margaretska 3) u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo