portret viktatora orbana / Prisvaja hrvatsko more, obožava ga desnica. Mađarski novinar za Direkt: 'Orban dijeli Putinovo mišljenje'

On se ne namjerava odreći ruskog plina, ne podržava embargo i zato zadaje glavobolju Bruxellesu

12.5.2022.
9:30
VOYO logo

Viktator. Tako Viktora Orbana zove mađarska oporba. Za jedne nazadan, za druge oporba globalizmu. Ali sad je i našim obožavateljima Orbana situacija složena: jer on je prijatelj Putina, koji vodi osvajački rat na tuđem teritoriju i on ima pretenzije na hrvatski teritorij.

Kolinje i rakija jer on je čovjek iz naroda. Kada nije to, onda Orban štiti Mađare od gej propagande, migranata, pobačaja i glavnog neprijatelja, Georgea Soroša za kojeg Orban tvrdi, da financiranjem raznih organizacija želi preplaviti Europu migrantima i tako uništiti mađarski narod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UKRAJINCI ZATVORILI PLINOVOD /

Dok se Milanović i Plenković prepiru oko Orbana, problem s plinom i naftom postaje sve veći

Image
UKRAJINCI ZATVORILI PLINOVOD /

Dok se Milanović i Plenković prepiru oko Orbana, problem s plinom i naftom postaje sve veći

„Mađari vole djecu i uvijek rado pomažu ljudima u nevolji, ali je bilo toliko laži u vezi s migrantima da ako im se kaže da će djeca doći, reakcija Mađara je - Prvo djeca, pa roditelji, zatim slijedi okupljanje cijelih obitelji i eto nas u nevolji“, kazao je Viktor Orban, 2017. godine.

„Mađarska je strpljiva, tolerantna zemlja u pogledu homoseksualnosti. Ali postoji crvena linija koja se ne može prijeći, a ovako bih sažeo svoje mišljenje - Ostavite našu djecu na miru“, tvrdi Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer što imaju gejevi raditi u školi i u serijama i filmova pitao se Orban. Pa je takve sadržaje reducirao, istospolne brakove zabranio, a prava nemaju ni transrodne osobe, zbog čega se žestoko prosvjedovalo u Mađarskoj.

On je najzločestije dijete europske politike, tvrdi Paul Lendvai koji je pisao njegovu biografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dragi moji prijatelji, osvojili smo veliku pobjedu. Toliko veliku da se to vidi s mjeseca, ali svakako i iz Bruxellesa“, izjavio je predsjednik Orban.

Orban često provocira Bruxelles. Tvrdi: žele nam nametnuti model obitelji u duginim bojama, vode ustavni džihad protiv Mađarske, a znao je zaprijetiti mađarskom verzijom Brexita - Huxitom. Bivši predsjednik Europske Komisije jednom prilikom nazvao ga je diktatorom, a oporba u Mađarskoj Viktator. Kako god ga zvali, Orban je problem za Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Europa je liberalni projekt. On je prvi politički, vrlo uspješni lider koji je i otvoreno liberal po samom razumijevanju, prema tome u ovom Tavares reportu o ponašanju Mađarske, Mađarska je manje više prekršila sva temeljna načela funkcioniranja liberalne države. Od slobode medija, poštivanja manjina, NGO-a, slobode pružanja usluga, slobode akademskog istraživanja. Prema tome on je alfa i omega svega što je u liberalizmu prekršio“, objasnio je Zoran Kurelić, profesor na Fakultetu političkih znanosti.

Godine 2010. iskoristio je ekonomsku krizu i tada pobijedio na izborima. Teško će ga se maknuti s vlasti, smatra mađarski novinar Marton Gergely.„On kontrolira državu, medije, umove Mađara i zbog toga ima većinu koja ga podržava i koja ne zna za nikoga drugog osim njega. On je očinska figura i figura koja za mnoge Mađare predstavlja starijeg brata. Orban dijeli Putinovo mišljenje o trulom Zapadu koji negira sve tradicionalne vrijednosti“, poručuje Marton Gergely, glavni urednik tjednika HVG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očinska figura, Viktator koji je odrastao u siromaštvu, tek je s 15 prvi puta ugledao vodu iz pipe, trebao je biti nogometaš, a onda se okrenuo politici.

Mladi Orban je završio pravo u Budimpešti 87., bio je stipendist zaklade Georegea Soroša kojeg sada mrzi. 93' postaje čelnik Fideša, stranka, dotad liberalna, skreće u desno. 98' postaje premijer u koalicijskoj Vladi, ali 2002. gubi izbore – to ga ljuti, skreće u autoritarnom smjeru. 2010 drugi put postaje premijer i pobjeđuje četiri puta na izborima. Na svjetski glas dolazi zbog žestoke represije prema migrantima 2015. i zbog obračuna sa Sorošem 2017. godine kada provodi antisoroš kampanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se ne namjerava odreći ruskog plina, ne podržava embargo i zato zadaje glavobolju Bruxellesu, ali i Hrvatskoj kada je izjavio da smo Mađarskoj oteli more.

„Nije lijepo čuti jednu takvu izjavu od ozbiljnog europskog državnika. Ja bih tu povukao paralelu: Zoran Milanović i Viktor Orban, dakle jedan i drugi znaju reći notorne gluposti koje znaju da nisu ostvarive i nemaju veze sa zdravim razumom“, izjavio je Hrvoje Zekanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mađarska je susjedna i prijateljska država. Ne bih stvarao od muhe slona. Svatko ima svoj stil. To je jedna vrsta dosjetke za unutarpolitičku uporabu Mađarske“, tvrdi Zlatko Hasanbegović.

Da Orban nije prijetio Hrvatskoj - smatra i Gergely.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mislim da time nije htio provocirati Hrvatsku, mislim da je to više bilo podilaženje osjećajima birača. Trebalo bi nas se shvaćati ozbiljnije jer imamo mnogo Nobelovaca, Olimpijskih pobjednika, svijet nas ne doživljava ozbiljno, a zaslužujemo više. Taj osjećaj prevladava u Mađarskoj i Orban to iskorištava“, pojašnjava Gergely.

On je u isto vrijeme problem za Europu i heroj američke i europske desnice. I ne zovu ga slučajno Trumpom prije Trumpa, kaže nam profesor Kurelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dolazi do zanimljive ideološke podudarnosti između Trumpa, Orbana i Putina. Funkcioniraju na istoj valnoj dužini. Orban je stvorio tzv. hibridni model, nešto što je između liberalne demokracije i autoritarnog modela. Rusija je otišla u autoritarni. SAD isto ima probleme, američka desnica, ZATO Fox news daje podršku Orbanu, ideološki se poklapa s Orbanom“, kazao je profesor Kurelić.

Vole ga desničari od Teksasa do Balkana, svaki njegov potez muči Europu, ali na vlasti će, nema sumnje, biti još neko vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo