Rusi sami izračunali / Procurio tajni dokument iz Kremlja: Ruski BDP pred kolapsom, od sankcija se neće oporaviti niti do 2030.

Image
Foto: AP

Putin javno tvrdi jedno, ali da zna da će sankcije biti sve oštrije, da će iih uvoditi sve više zemalja, da će se EU skinuti s ruske nafte i plina

7.9.2022.
15:30
AP
VOYO logo

Nekoliko zapadnih medija, od Bloomberga do Die Welta, objavilo je danas da je u posjedu kopije tajnog internog dokumenta iz Kremlja, točnije analize kojom su stručnjaci i službenici iz administracije Vladimira Putina ispitali koliko bi ekonomija Ruske Federacije mogla biti otporna na sankcije Zapada ili pretrpjeti štete od njih.

Dokument je, doznaje se, državnom vrhu predan kako bi ga vodstvo Rusije imalo na uvid na sastanku 30. kolovoza. U njemu se predviđaju tri scenarija; ciljani po kojem Putinove vlasti računaju na pad ekonomije ove, sljedeće godine, čak i 2024., da bi se Rusija tek 2025. oporavila do razina od prije napada na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NJEMAČKA POZVALA NA ŠTEDNJU /

Gazprom govori da je riječ o kvaru, Kremlj da to rade zbog sankcija: Plin i dalje ne dolazi u Europi

Image
NJEMAČKA POZVALA NA ŠTEDNJU /

Gazprom govori da je riječ o kvaru, Kremlj da to rade zbog sankcija: Plin i dalje ne dolazi u Europi

Drugi scenarij naziva se "inercijskim" i po njemu Rusija bi dno proživljavala sljedeće godine, s padom BDP-a od 8,3 posto u odnosu na prošlu godinu. Najgori, "stresni scenarij", predviđa da bi 2023. i 2024. godine Rusija trpjela pad BDP-a sve do 11,9 posto u trenutku kulminacije za dvije godine i da bi 2030. godine još uvijek bila na razinama od nekoliko posto slabije ekonomije u odnosu na predratno doba.

U sva tri slučaja, sudeći prema dokumentu, u Moskvi računaju s time da će sankcije Zapada biti sve oštrije, da će im se diljem svijeta pridruživati sve više zemalja, a da će Europa uspjeti u hitnom i totalnom trajnom odustajanju od nafte i plina iz Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakav dokument, za koji Bloomberg navodi da je redakciji njegova autentičnost potvrđena iz nekoliko relevantnih neovisnih izvora, bio bi u potpunoj suprotnosti s javnim istupima i Putina i kompletnog ruskog državnog izvora.

Najnoviji je Putinov istup na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku gdje je predsjednik Rusije rekao da se ekonomija njegove zemlje "nosi s financijskom i tehnološkom agresijom Zapada". Pritom je priznao poteškoće u nekim industrijama i regijama, ali je zadržao svoj raniji diskurs prema kojem globalna moć Zapada slabi zbog "sankcijske groznice Zapada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je Zapad optužio za stanje diljem svijeta: "Zbog politike zapadnih zemalja prehrambena kriza se povećava. To bi moglo dovesti do humanitarne katastrofe bez presedana… U pokušaju da pruže otpor tijeku povijesti, zapadne zemlje potkopavaju ključne stupove svjetskog gospodarskog sustava građene stoljećima."

Također, još jednom je dao do znanja da računa na to da izlaz Rusije leži u oslanjanju na dio velikih azijskih ekonomija, u prvom redu na Kinu, čiji je parlamentarni predsjednik također bio na forumu u Vladivostoku. Dokument iz Kremlja, koji danas citiraju Bloomberg i drugi, govori o sasvim drugačijim predviđanjima vlasti u Kremlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Die Welt konstatira da dokument predviđa "istina, nešto sporiji pad ekonomije Rusije nego što je to bilo u 1990-ima, ali istodobno postojaniji (nego u doba Borisa Jeljcina), a taj trend će rat (u Ukrajini) još pojačati". Usto, analizira dalje, stope iseljavanja iz Rusije i prije rata su bile zabrinjavajuće, a sad su još i gore.

Jučer je svijet obišla vijest o tome da Rusija priprema masovnu kupnju "milijuna raketa i artiljerijskih granata" kratkog dometa iz Sjeverne Koreje, što bi imala biti konačna potvrda analiza iz ranijih tjedana i mjeseci da su trupe Ruske Federacije u ratu u Ukrajini potrošile ili izgubile ogroman dio svog oružanog potencijala za konvencionalni rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, još od samih početaka ratne invazije Rusije na Ukrajinu i najave prvih sankcija, nemali broj analitičara isticao je da je riječ o zemlji BDP-a (prema UN-u, MMF-u i Svjetskoj banci) nešto nižem o onoga Italije i tek nešto višem od onoga Španjolske, da joj na plin i naftu otpada čak 40 posto BDP-a i 60 posto izvoza.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo