Ništa od smirivanja / Proruski separatisti na istoku Ukrajine boje se ukrajinskog napada: 'Evakuacija će spasiti živote'

Putin dolijeva ulje na vatru i sutra organizira veliku vojnu vježbu Grom koju će osobno nadgledati

18.2.2022.
18:30
VOYO logo

Ništa od smirivanja krize. Proruski separatisti na istoku Ukrajine objavili su da planiraju evakuirati stanovnike dviju odcijepljenih regija u Rusiju. Boje se, kažu, ukrajinskog napada, dok Zapad strahuje da bi Moskva sve mogla iskoristiti kao izgovor za invaziju na Ukrajinu.

Putin istodobno dolijeva ulje na vatru i sutra organizira veliku vojnu vježbu Grom koju će osobno nadgledati. Sirene za uzbunu na istoku Ukrajine. Od granatiranja vrtića u Lugansku, pucnjava nije stala, tvrde i ukrajinska vojska, i proruski separatisti - međusobno se optužujući za napade.

Vođa samoproglašene republike Donjeck pozvao je na masovnu evakuaciju civila u Rusiju.

''Privremena evakuacija spasit će živote i zdravlje vas i vaših najmilijih. Prema dogovoru s Ruskom Federacijom, na području Rostovske regije spremna su mjesta za prihvat i smještaj naših građana'', rekao je Denis Pušilin, vođa samoproglašene Republike Donjeck.

Objavili su i snimku sukoba kojom tvrde da su spriječili ukrajinsku sabotažu na spremnike klora. Nije potvrđena autentičnost snimke, kao ni ove fotografije na kojoj civili evakuiraju iz Donbasa. Iz istočne Ukrajine bježe i ukrajinske obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Je li počeo rat? /

Rusi spremaju novu vježbu - simulirat će nuklearni napad! Milanović protiv ulaska Ukrajine u NATO: 'To ugrožava i nas'

Image
Je li počeo rat? /

Rusi spremaju novu vježbu - simulirat će nuklearni napad! Milanović protiv ulaska Ukrajine u NATO: 'To ugrožava i nas'

''Padaju vam na pamet asocijacije na terorističke napade i shvaćate da ne možete isključiti da bi se nešto slično moglo dogoditi i ovdje u istočnoj Ukrajini. Zato smo odlučili otići, barem za sada'', kazala je Kristina Zelenina iz Ukrajine.

Vladimir Putin poručio je Kijevu da počnu pregovarati s vođama separatista. U Moskvi se sastao sa saveznikom, bjeloruskim predsjednikom Lukašenkom. Najavili su novu vojnu vježbu Grom. Simulirat će nuklearni napad. Svaka nova vježba novi je alarm zapadnim silama. Dok iz Kremlja tvrde - riječ o redovitoj obuci, zapadni saveznici kažu - Rusija traži povod za rat.

''Prvo, Rusija planira pronaći izgovor za svoj napad. Ovo bi mogao biti nasilni događaj za koji će Rusija okriviti Ukrajinu ili će iznijeti nečuvene optužbe protiv ukrajinske vlade'', rekao je Antony Blinken, američki državni tajnik.

Zapadne sile tvrde - na rusko-ukrajinskoj granici je više od 150 tisuća ruskih vojnika.

''Danas primamo sve više izvještaja o napadu koji je vjerojatan u nadolazećim danima i tjednima'', izjavio je Mateusz Morawiecki, poljski premijer. 

''Često me pitaju jesmo li u novom hladnom ratu. Moj odgovor je da je prijetnja globalnoj sigurnosti sada složenija i vjerojatno veća nego u to vrijeme'', kazao je Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski je predsjednik pozvao na smirivanje tenzija.

''Smatram da svi trebamo ostati vrlo mirni. Jasno smo dali do znanja da smo jedinstveni i što želimo. Čuo sam riječi ruskog predsjednika i treba poduzeti radnje u skladu s tim'', kazao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

U sjeni rasta napetosti na istoku Ukrajine u Münchenu je počela nikad važnija sigurnosna konferencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo