u Banjoj Luci

Proslavljen je praznik proglašenja RS, Dodik: 'Priča o BiH je iluzija, žele srpski narod staviti u poziciju m...

Sve je počelo još jučer otkrivanjem spomen ploče majoru JNA Milanu Tepiću, koji je 1991. raznio bjelovarsku vojarnu

Amela Čilić/ 9.1.2022. u 21:00

Naših prvih 30 tako se u Republici Srpskoj zove okrugla obljetnica. Iako neustavan praznik, 9. siječnja se ondje slavi kao dan Republike.

Pred predsjednicom RS, i srpskim članom predsjedništva prodefilirala je u punoj opremi posebna i civilna policija, sportaši, studenti i bivši vojnici. Sve su promatrali i počasni gosti, srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin iVinko Pandurević, u Haagu osuđeni ratni zločinac.

Sve je počelo još jučer otkrivanjem spomen ploče majoru JNA Milanu Tepiću, koji je 1991. raznio bjelovarsku vojarnu i sebe pri čemu je poginulo 11 hrvatskih vojnika.
Bjelovarski župan to je nazvao dokazom da ideja o "Velikoj Srbiji" još postoji.

Image
'žive na mitovima'

Gradonačelnik Banje Luke postavio ploču majoru JNA koji je umalo raznio Bjelovar, reagirao Hrebak

Image
'žive na mitovima'

Gradonačelnik Banje Luke postavio ploču majoru JNA koji je umalo raznio Bjelovar, reagirao Hrebak

Uslijedila je svečanost koju su ignorirali gotovo svi međunarodni diplomati, ne i član hrvatske vladajuće koalicije Milorad Pupovac, srpska premijerka Ana Bnabić te predsjednik tamošnje skupštine Ivica Dačić.

Tema za govornicom kao da je bila zadana - otcjepljenje RS-a iz BiH, baš ono zbog čega je SAD Dodiku nametnuo sankcije.

"Priča o građanskoj BiH je iluzija koju nam žele nametnuti i gurnu srpski narod u poziciju nacionalne manjine. Ona je jednaka ideji ustaške države iz prošlog vijeka", poručio je Milorad Dodik.

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

U istoj je maniri nastavila i srpska premijerka. "Da nije bilo 1941.,1942., i stradanja sve do 1945. godine, i da nije bilo pokliča "Za dom spremni" ponovo 1991. godine i obećanja da će se, ovaj put, dovršiti onaj posao koji je započet 50 godina ranije, vjerujem da ne bi bilo Republike Srpske, a da nije bilo Republike Srpske, vjerujem da bi oni taj posao zaista i dovršili. Posao istrebljenja srpskog naroda i pravoslavne vjere", izjavila je Ana Brnabić.

Patrijarh Porfirije, jedini je poslao poruke o suživotu: "važno je međutim da svi i jedni i drugi znamo da briga o svojim pravima i potrebama nikada ne otima i ne ugrožava tuđa prava".


Dan 9. siječnja podsjetnik je na 1992. i početak rata u BiH. Tada je u Sarajevu samoprozvana Skupština srpskog naroda donijela Deklaraciju o proglašenju Republike Srpske. Otada se tamošnje vlasti, unatoč odluci ustavnog suda, trude ozakoniti ovaj dan kao praznik. 

Amela Čilić/ 9.1.2022. u 21:00

Više s weba

Pročitajte još

Image
prati se širenje

Novi virus pojavio se u Kini, prijavljeni deseci slučajeva zaraze. Vjeruje se da je prešao sa životinja na ljude

Više s weba