u Banjoj Luci / Proslavljen je praznik proglašenja RS, Dodik: 'Priča o BiH je iluzija, žele srpski narod staviti u poziciju manjine'

Sve je počelo još jučer otkrivanjem spomen ploče majoru JNA Milanu Tepiću, koji je 1991. raznio bjelovarsku vojarnu

9.1.2022.
21:00
VOYO logo

Naših prvih 30 tako se u Republici Srpskoj zove okrugla obljetnica. Iako neustavan praznik, 9. siječnja se ondje slavi kao dan Republike.

Pred predsjednicom RS, i srpskim članom predsjedništva prodefilirala je u punoj opremi posebna i civilna policija, sportaši, studenti i bivši vojnici. Sve su promatrali i počasni gosti, srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin iVinko Pandurević, u Haagu osuđeni ratni zločinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo još jučer otkrivanjem spomen ploče majoru JNA Milanu Tepiću, koji je 1991. raznio bjelovarsku vojarnu i sebe pri čemu je poginulo 11 hrvatskih vojnika.
Bjelovarski župan to je nazvao dokazom da ideja o "Velikoj Srbiji" još postoji.

Image
'žive na mitovima' /

Gradonačelnik Banje Luke postavio ploču majoru JNA koji je umalo raznio Bjelovar, reagirao Hrebak

Image
'žive na mitovima' /

Gradonačelnik Banje Luke postavio ploču majoru JNA koji je umalo raznio Bjelovar, reagirao Hrebak

Uslijedila je svečanost koju su ignorirali gotovo svi međunarodni diplomati, ne i član hrvatske vladajuće koalicije Milorad Pupovac, srpska premijerka Ana Bnabić te predsjednik tamošnje skupštine Ivica Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema za govornicom kao da je bila zadana - otcjepljenje RS-a iz BiH, baš ono zbog čega je SAD Dodiku nametnuo sankcije.

"Priča o građanskoj BiH je iluzija koju nam žele nametnuti i gurnu srpski narod u poziciju nacionalne manjine. Ona je jednaka ideji ustaške države iz prošlog vijeka", poručio je Milorad Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istoj je maniri nastavila i srpska premijerka. "Da nije bilo 1941.,1942., i stradanja sve do 1945. godine, i da nije bilo pokliča "Za dom spremni" ponovo 1991. godine i obećanja da će se, ovaj put, dovršiti onaj posao koji je započet 50 godina ranije, vjerujem da ne bi bilo Republike Srpske, a da nije bilo Republike Srpske, vjerujem da bi oni taj posao zaista i dovršili. Posao istrebljenja srpskog naroda i pravoslavne vjere", izjavila je Ana Brnabić.

Patrijarh Porfirije, jedini je poslao poruke o suživotu: "važno je međutim da svi i jedni i drugi znamo da briga o svojim pravima i potrebama nikada ne otima i ne ugrožava tuđa prava".


Dan 9. siječnja podsjetnik je na 1992. i početak rata u BiH. Tada je u Sarajevu samoprozvana Skupština srpskog naroda donijela Deklaraciju o proglašenju Republike Srpske. Otada se tamošnje vlasti, unatoč odluci ustavnog suda, trude ozakoniti ovaj dan kao praznik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo