Podijeljena kanada / Prosvjednici paralizirali Kanadu, sve zbog 15 posto necijepljenih vozača: 'Imam hrane za tri mjeseca ako treba'

Kaos, trube, skandiranje - takozvani 'konvoj slobode' treći dan i dalje paralizira centar Ottawe

31.1.2022.
20:10
VOYO logo

Kaos, trube, skandiranje - takozvani "konvoj slobode"' treći dan i dalje paralizira centar Ottawe.

Vozači kamiona pristigli su iz svih krajeva Kanade razljućeni COVID mjerama. Za prelazak kanadsko-američke granice cijepljenje je obvezno. Stoga većina vozača planira prosvjedovati na ulicama do daljnjega.

"Stigao sam na duže staze. Ne odlazim dok ne promijenimo nešto. Spreman sam ostati mjesec dana ako bude potrebno ostati mjesec dana", kaže John Watts, jedan od prosvjednika koji je dodao i kako ima namirnica koje mogu trajati i tri mjeseca ako treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počeo je kao konvoj slobode, odnosno prosvjed vozača kamiona, ali ubrzo su priključili frustrirani građani koji postojeće epidemiološke mjere smatraju političkima. Pozivaju na ukidanje svih postavljenih uvjeta vezanih uz cijepljenje u cijeloj zemlji.

Premijer Justin Trudeau, prosvjednike je nazvao manjom skupinom ljudi s neprihvatljivim stavovima, ali zbog sigurnosnih razloga s obitelji je napustio dom te se preselio na tajnu lokaciju. Objavio je na Twitteru kako je u izolaciji zbog pozitivnog testa na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nema dalje... /

Peče se prase? 'Ne, gotovo je', odgovara na srpskom prosvjednik u Kanadi koja je danas sakrila premijera zbog demonstracija

Image
nema dalje... /

Peče se prase? 'Ne, gotovo je', odgovara na srpskom prosvjednik u Kanadi koja je danas sakrila premijera zbog demonstracija

"Borimo se za slobodu i dalje ćemo se boriti protiv Trudeaua. Ne možeš nam ništa Trudeau. Pobijedit ćemo, pobijediti! Porazit ćemo te, Trudeau! Sloboda, sloboda! Razumijem pandemiju! Uzela je previše života, ali znate što? Nema razloga da i ja, poput mnogih, izgubim svoju slobodu!", kazao je pred kamerama još jedan od prosvjednika, Marc Willis.

Prosvjedi se uglavnom odvijaju mirno, uz samo jedno uhićenje. Ipak, došlo je do nekoliko incidenata zbog kojih je policija pokrenula istrage. Istražuju prijetnje policiji i drugim javnim službenicima te uništavanje spomenika. Brojna videa s ulica Ottawe preplavila su društvene mreže, a posebno zanimanje izazvali su pripadnici srpske zajednice koji su na prosvjedu pekli odojak na ražnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spremni smo istražiti, uhititi ako je potrebno, podignuti optužnicu, kazneno optužiti bilo koga tko djeluje nasilno ili je povezan s prosvjedima", kazao je Peter Sloly, šerif policijske postaje u Ottawi.

Inače, u Kanadi potpuno je cijepljeno 80 posto stanovništva. Samo 15 posto vozača kamiona nije primilo obje doze pa moraju nakon prelaska granice u karantenu. Važan su kotačić u distribuciji i uvozu, svake godine prevoze, primjerice samo hranu vrijednu 21 milijardu dolara. Podršku su dobili i od nizozemskih kolega, 30-ak vozača kamiona okupilo se na prosvjedu u Leeuwardenu pobunivši se protiv COVID ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo