POPLAVLJENI BISER / Proveli smo dan u Veneciji: 'Turista ima više od očekivanog. Žele uživo vidjeti prirodnu katastrofu'

Trg svetoga Marka u potpunosti je poplavljen, a stotine dobrovoljaca pomažu građanima

17.11.2019.
19:11
VOYO logo

Dok se nastoji oporaviti od razornih poplava koje su je pogodile ovaj tjedan, Venecija je u nedjelju pretrpjela još jednu izrazito jaku plimu kada je visina mora dosegnula 150 centimetara. Za grad bio je ovo najgori tjedan u prošlih 150 godina, od početka mjerenja plime 1872. godine.

Odjel gradske uprave za predviđanje plime upozorio je da bi u nedjelju mogla dosegnuti i 160 cm, a izmjerenih 150 cm oko podneva nije bilo daleko od toga. Trg svetoga Marka u cijelosti je poplavljen, a stotine dobrovoljaca pomažu građanima da se suoče s izvanrednom situacijom. Naša Ida Balen bila je ondje i svjedočila situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izmjerena razina vode u gradu bila je metar i pol, čak se strahovalo da će biti i viša. Policija i gradske službe cijeli dan obilaze grad i napominju da će se voda povlačiti, ali to nikako ne znači kraj mukama Venecije jer se idućih dana očekuju nove poplave u dva navrata. Međutim, svi se nadaju da to neće biti kao u noći s utorka na srijedu, kad je Veneciju potopilo 177 centimetara mora", kazala je naša reporterka pa nastavila:

"Turista ima više od očekivanog. Svi žele vidjeti kako ovo izgleda, ali to je opasno, riječ je o prirodnoj katastrofi. Svi nose vrećice oko nogu kako bi mogli hodati po poplavljenimdijelovima, što odgovara trgovcima koji ih prodaju. Što se ugostiteljskih objekata i trgovina tiče, ništa ne radi, sve je zatvoreno. Ali, osjeća se zajedništvo stanovnika, jedni drugima pomažu pa u ovoj tragediji oni su ostali zajedno i vjeruju da će se sve dobro završiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici su redom izrazili zabrinutost zbog situacije premda su se naviknuli  na poplave. Ipak, nadaju se da će problemi uskorobiti sanirani te da će se u budućnosti više raditi na prevenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo