Nedavno probili 800.000 umrlih / Prva smrt od omikrona u SAD-u. Necijepljen, ali je ranije prebolio COVID. Je li zato bio još ranjiviji na omikron?

Image
Foto: AP

Prvi slučaj omikrona u SAD-u zabilježen je 1. prosinca. Prije manje od jednog tjedna na omikron je otpadalo 3% novozaraženih, sad je to 73%

21.12.2021.
9:24
AP
VOYO logo

SAD je je zabilježio prvu potvrđenu smrt kao posljedicu zaraze omikronom, varijantom koronavirusa. Riječ je o Teksašaninu za kojega Reuters navodi, pozivajući se na ABC kao izvor, a što su poslije potvrdili izvori u mnoštvu drugih medija u SAD-u, da je bio "u dobi između 50 i 60 godina".

Umrli Teksašanin nije bio cijepljen i imao je odranije određene zdravstvene probleme.
Do prve potvrđene smrti u SAD-u prouzročene omikronom došlo je, dakle, samo 19 dana otkako je 1. prosinca ova zemlja potvrdila prvi slučaj zaraze najnovijom varijantom koronavirusa s do sada neviđenim brojem mutacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio medija prenio je javni apelErica Feigl-Dinga, američkog znanstvenika, stručnjaka za javno zdravstvo koji je ranije radio na Harvardu, a koji je naveo da je umrli Teksašanin koronavirusom bio "ponovno zaražen", ovaj put omikronom, odnosno da je već "ranije imao COVID-19".

Na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pod najnovijim informacijama o omikronu još 28. studenog objavljeno je da "preliminarni dokazi upućuju na to da je moguće da ponovna zaraza omikronom predstavlja dodatni zdravstveni rizik". Precizira se da je moguće da bi se oni koji su već preboljeli COVID-19, "moža mogli lakše zaraziti omikronom" nego ostali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kratki dosje omikron /

Znanstvenici konačno otkrivaju je li omikron 'dobra' ili 'loša' vijest: 'Svjedočimo borbi virusa za opstanak'

Image
Kratki dosje omikron /

Znanstvenici konačno otkrivaju je li omikron 'dobra' ili 'loša' vijest: 'Svjedočimo borbi virusa za opstanak'

Podrobnije objašnjenje za otvaranje ovakve mogućnosti, primjerice je li možda riječ o mogućnosti da bi se to odnosilo na ljude koje je COVID prethodno prouzročen delta varijantom toliko uzdrmao zdravlje osobe, da su sada ranjiviji na omikron, WHO ne navodi.

WHO, međutim, navodi da je omikron definitivno puno zarazniji od delta varijante koronavirusa, te se suzdržava od konačnog zaključka o tome je li ta varijanta doista i, statistički gledano, manje smrtnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pretrage krvi onih koji su prethodno preboljeli (varijante alfu, betu ili deltu), pokazuju ili malu ili nikakvu sposobnost obrane od omikrona. Molim vas cijepite se i uzmite booster", apelirao je Feigl-Dinga.

Agencijske vijesti navode da je prvi umrli od omikrona živio u Okrugu Harris na jugoistoku Teksasa. Riječ je o najmnogoljudnijem okrugu u Teksasu sa 4,7 milijuna stanovnika, odnosno trećem najmnogoljudnijem okrugu u cijelom SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je nedavno probio brojku od 800.000 umrlih u pandemiji COVID-a 19. Prvi slučaj omikrona u ovoj zemlji zdravstvene vlasti potvrdile su 1. prosinca. Prije manje od tjedan dana navodilo se da na omikron otpada tri posto svih novih zaraza koronavirusom. Bilo je to 15. prosinca. 

20. prosinca objavljeno je da je udio omikrona u novozaraženima koronavirusom iznosio već 73,2 posto. Što se Europe tiče, u Velikoj Britaniji do sada je potvrđeno 12 umrlih nakon što su se zarazili ovom varijantom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo