pojačali svoju prisutnost / Putin uoči sastanka s Obamom poručio: 'Ne planiramo rasporediti vojsku u Siriji'

Image
Foto: AP Images

Cilj ruske vojne nazočnosti u Siriji potpora je vladi predsjednika Bašara al-Asada u borbi protiv terorističkih skupina, rekao je Putin u intervjuu za američku televizijsku mrežu snimljenom prije planiranog susreta s Obamom

28.9.2015.
9:24
AP Images
VOYO logo
Image
sad zabrinut /

Putin preuzima glavnu riječ u borbi protiv IS-a: uspostavlja se savez Rusije, Iraka, Sirije i Irana

Image
sad zabrinut /

Putin preuzima glavnu riječ u borbi protiv IS-a: uspostavlja se savez Rusije, Iraka, Sirije i Irana

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je, uoči sastanka u ponedjeljak s američkim kolegom Barackom Obamom da ne kani rasporediti rusku vojsku u Siriji, od čega strahuju Sjedinjene Države koje žele odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlasti, dok je Moskva Asadov saveznik.

Cilj ruske vojne nazočnosti u Siriji potpora je vladi predsjednika Bašara al-Asada u borbi protiv terorističkih skupina, rekao je Putin u intervjuu za američku televizijsku mrežu snimljenom prije planiranog susreta s Obamom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin se kasnije tijekom dana treba sastati i s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem koji također ističe da Asad mora biti dio koalicije u borbi protiv radikalnih islamskih militanata.

"Rusija neće sudjelovati ni na kojem polju u operacijama na teritoriju Sirije ili u drugim državama: barem zasad to ne planiramo", rekao je Putin u intervjuu za CBS i PBS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama i Putin trebali bi se sastati u ponedjeljak nakon Putinova obraćanja Općoj skupštini UN-a, iako se Bijela kuća i Kremlj razilaze o temama razgovora.

Rusko-američki odnosi pali su na najnižu razinu nakon Drugog svjetskog rata zbog ruskog upletanja u susjednu Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva smatra da režim u Damasku treba biti uključen u međunarodnu borbu protiv sunitske ekstremističke skupine Islamska država, što SAD odbacuje.

"Nema drugog načina da se riješi sirijski sukob nego ojačati postojeću legitimnu vladu, podržati ih u borbi protiv terorizma", rekao je Putin koji bi trebao pred UN-om najaviti svoju inicijativu za rat protiv IS-a u koju bi bile uključene zemlje regije, razgovarat će i s Rohanijem koji je rekao da Asadova vlada "ne smije biti oslabljena" ako želimo pobijediti radikalne militantne poput IS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je pojačala svoju vojnu nazočnost u Siriji zadnjih tjedana i američki dužnosnici optužuju Moskvu da šalje borbene zrakoplove, tenkove i drugu opremu sirijskoj vojsci.

Naglo gomilanje vojne opreme u znak potpore Asadu te izbjeglička kriza iz Sirije koja je zahvatila Europu učinili su potrebu za rješavanje dugogodišnjeg sirijskog rata još hitnijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je objasnio da i Rusiji prijeti islamski terorizam.

"Ima više od 2.000 militanata u Siriji iz bivšeg Sovjetskog Saveza i umjesto da čekamo da se vrate kući trebali bismo pomoći predsjedniku Asadu da se bori protiv njih ondje, u Siriji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ranije objavljenim dijelovima intervjua Putin je američku potporu pobunjeničkim snagama koje se bore protiv Asada nazvao nezakonitom i nedjelotvornom i dodao da borci koje je SAD uvježbao prelaze boriti se na strani Islamske države i sa sobom odnose oružje koje je isporučio Washington.

Kritičari pozivaju Obamu da bude odlučniji na Bliskom istoku i u Siriji, gdje je, prema podacima UN-a poginulo 250.000 ljudi u četiri godine sukoba, te tvrde da je nedostatak jasne vizije američke policije dao IS-u prostor za širenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo